woensdag 1 december 2021

De Halte XXL van woensdag 1 december 2021 - Terug met Arno Adams naar Belfeld (2): Eerste glas bier

- door Sef Derkx - 

Met Arno Adams (1956) zijn we naar Belfeld gegaan, het geboortedorp van de singer-songwriter. Onderweg in de bus vertelde hij enthousiast over uitstapjes vroeger naar Venlo, naar de stad. Zijn ouders hadden geen auto. Wie wel in die tijd? Bij de bushalte midden in het dorp stond meestal een groepje mensen te wachten. Vast ritueel in Venlo was een bezoek aan Vroom & Dreesmann. 



Foto's uit de feestgids die verscheen t.g.v. van de heropening van de Venlose vestiging van V&D, 1960 (particuliere collectie)

In het warenhuis stond de Bimbo Box. Een jukebox met mechanisch aangestuurde speelgoedaapjes, die muziek maakten. Meestal vrolijke Zuid-Amerikaanse liedjes. Bijzonder in de ogen van de kleine Arno waren de roltrappen. Het gaf een grootsteeds gevoel om ze te gebruiken. Terug naar nu. We  verwonderen ons erover hoe weinig cafés zijn overgebleven in Belfeld. Op deze waterkoude novemberdag zijn ze bovendien gesloten. We koesteren ons dus aan warme horecaherinneringen uit  Arno’s jeugdjaren.

De Meule was gevestigd in het linker gedeelte (Facebookgroep Wao dink se aan asse aan Belvend dinks/particuliere collectie) 

Als vijftienjarige dronk hij voor het eerst een glas bier in een café. Heden ten dage schieten BOA’s onmiddellijk uit de startblokken, wanneer ze vernemen dat een kastelein voor zulke jonge gasten tapt. Arno Adams: ‘In die tijd zette niemand er vraagtekens bij. Toen ik zestien was stond ik zelf achter de bar van jongerencafé De Meule. Er traden bekende Nederlandse bands op. Op de avond voor Pasen ben ik door mijn vader uit de kroeg gehaald. Je kunt je voorstellen, dat mijn vrienden me er later mee voor de gek gehouden hebben.’ Zoals zoveel horecagelegenheden is het jongerencafé gesloten. Het pand is zelfs gesloopt.

Reclamekaart, 1970 (met dank aan Math Aerts)

Hoe anders was het in de jaren vijftig en zestig, de periode van economisch herstel en groeiende welvaart. Het verenigingsleven bloeide in Belfeld. Dientengevolge waren er zo’n kleine twintig cafés. Met weemoed denkt Adams terug aan die gouden tijd: ‘In een omtrek van honderd meter aan de Markt had je vijf cafés. Ze zaten al vroeg vol. Mensen kwamen er om te toepen of te biljarten. Het was knus, de sfeer van ons kent ons.  Ging je naar Het Witte Paard, ging je naar Lerang.  Bij Jan van Theike werd vaker gezegd dan zaal Juliana.’

Café 't Bergske (particuliere collectie)

Disco Toy (particuliere collectie)

We zijn naar het legendarische café ’t Bergske gelopen aan de Rijksweg. Eveneens al tijden geleden gesloten. In het etablissement begon de muzikale carrière van Adams: ‘Achter ’t Bergske was een nieuwe zaal gebouwd. Discotheek Toy kwam erin, Belfeld was er eigenlijk te klein voor. Ik zat in de band Take It Or Shake It van Wim Naus. Wij mochten op de openingsavond spelen. Iedereen stond te klappen en te juichen. Ik wist niet wat me overkwam. Maar het smaakte wel naar meer.’

Take It Or Shake It met Arno Adams bij de opening van disco Toy (met dank aan Bart Niesen)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten