donderdag 29 juli 2021

De Halte XL van woensdag 28 juli 2021 - Serzjant Paeper

 - door Sef Derkx -

We bezoeken het graf van dichter en journalist Twan Mientjes in een verre hoek van de begraafplaats aan de Wylderweg. De hemelsleutel, die geplant is binnen het monument van glas en natuursteen, groeit uitbundig. Het ontroert ons dat op zijn graf een kaarslichtje brandt. Geliefden hebben hem blijvend in het hart gesloten. 


Twan Mientjes herschreef in 2005 de teksten van Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band van The Beatles naar het Venloos dialect. Enkele uren nadat wereldkundig was gemaakt dat er een cd zou komen en dat zijn project live zou worden uitgevoerd tijdens het Zomerparkfeest, stierf Twan. Hij was op weg naar huis, een vriendin vond hem in de sneeuw. 

Kort na zijn begrafenis werd besloten Serzjant Paeper door te zetten. Als eerbetoon aan de geestelijke vader. Mientjes had bij het schrijven van ieder liedje een Venlose dialectzanger in gedachten gehad. Ook had hij al een muziekproducer benaderd in de persoon van Martijn Alsters. De opnames van de LP van The Beatles waren experimenteel geweest. Voor die tijd heel geavanceerd, maar naar de maatstaven uit het digitale tijdperk redelijk basaal. Als The Beatles een galm nodig hadden, gebruikten ze een gigantische metalen plaat van twee bij drie meter. Er was  Fingerspitzengefühl voor nodig om in de buurt te blijven van de sfeer en klank van de originele opnames. Voor het boekje bij de cd maakte kunstenaar Jos Deenen een fotocollage, die een Venlose variant was van de iconische hoes van het originele album.

De media kregen er lucht van. NRC-Handelsblad besteedde uitgebreid aandacht aan Serzjant Paeper. Nova, de voorganger van Nieuwsuur, maakte een reportage van de generale repetitie in De Maaspoort. De droom van Twan Mientjes was landelijk nieuws geworden. Wat zou hij daarvan genoten hebben.

Het werd donderdag 3 augustus 2006. De lang verbeide dag van Serzjant Paeper was aangebroken. Het Julianapark stond een half uur voor aanvang tjokvol. De toegangshekken moesten dicht. Venlo kwam samen voor een optreden, waarvan iedereen voorvoelde dat het bijzonder zou worden. The Beatles hadden het niet aangedurfd om Sergeant Pepper live uit te voeren, de Serzjant Paepers Oeits Haos Sterre Band wel. Om half acht kwamen ze op, gekleed in exacte kopieën van de bekende operette-uniformen, die the Fab Four hadden gedragen voor de hoesfoto. Enthousiasme golfde door het publiek, betovering daalde neer over het Julianapark. In de anderhalf uur die volgde, werd muziekgeschiedenis geschreven. Het was hartroerend. 



Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten