donderdag 22 juli 2021

De Halte XXL van woensdag 21 juli 2021 - Serzjant Paeper

- door Sef Derkx - 

De begraafplaats aan de Wylreweg, ’t kerkhaof in het Venloos. Arriva heeft ons afgezet bij Viecuri. Het is woensdag. Regenen gaat over in miezeren en miezeren in regenen. 



In Zuid-Limburg zijn straten kolkende beken geworden. Code rood. 

Met herinnering als navigatie wandelen we naar het graf van Twan Mientjes. In 2005 waren we met veel anderen op deze plek om hem te begraven. Een bordje geeft Vak U aan. Hier moet het zijn, fluistert het geheugen. Het grafmonument in natuursteen en glas vermeldt zijn levensjaren. We rekenen en komen uit op zesenveertig. Veel te jong.

Twan Mientjes was dichter en journalist. Bijna dertig jaar was hij werkzaam in de journalistiek, onder meer als stadsverslaggever in Venlo voor De Limburger. Hij was gedreven en betrokken. Zijn beroep was zijn roeping en die ging boven zijn gezondheid. In al zijn vezels was hij overtuigd van het maatschappelijk belang van journalistiek. Twan vergde teveel van zichzelf, hij was 24/7-journalist. Hij inspireerde en stimuleerde geliefden, vrienden, collega’s, bekenden en onbekenden.


We kwamen bij elkaar over de vloer en waren op elkaar gesteld. Het was dus niet zo verwonderlijk, dat hij op zekere dag zijn belangrijkste geesteskind aan mij voorstelde. Hij had Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles in het Venloos vertaald. Het album was nooit live uitgevoerd. Of het niet mooi zou zijn als openingsact voor het Zomerparkfeest, waarvan ik destijds voorzitter was.

Het balletje ging rollen. Het balletje werd een bal. Voortgestuwd door het  enthousiasme van een groeiende groep mensen, kreeg het project steeds meer vaart. De Serzjant Paepers Oeits Haos Sterre Band ging aan het repeteren. Initiator Twan had bij elk liedje een Venlose zanger in gedachten. The Beatles zongen: ‘For the benefit of mr. Kite there will be a show tonight.’ In de Venlose context werd het een benefiet voor Huize Doortocht, een opvang voor daklozen, van kapelaan Lei Brueren. Alle liedjes hadden een lokale setting.

De dag brak aan dat we Serzjant Paeper wereldkundig gingen maken. ’s Middags voor de pers in café The Yellow Submarine. ’s Avonds voor de vrijwilligers en sponsors van het Zomerparkfeest in Hotel Kreuels in Breyell. De band in wording speelde, iedereen was in de wolken. Buiten joeg een sneeuwstorm. Op weg naar huis kreeg Twan een hartaanval (wordt vervolgd). 


Foutje gezien in de blog? Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten