maandag 19 juli 2021

'Wonder van Tegelen' nieuwe laureaat Prix d'Orange

Maandag 19 juli - Zaterdag aanstaande wordt voor de vierde maal de Prix d’Orange uitgereikt. De stimuleringsprijs voor cultureel talent uit Venlo is in 2017 ingesteld door Sociëteit Prins van Oranje. De nieuwe laureaat is de Stichting Passiespelen en heel in het bijzonder de jongeren, die deze zomer betrokken zijn bij de uitvoeringen. De Prix d’Orange bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 750 euro.

In de zomer van 1931 vond de eerste editie plaats van de Passiespelen in Tegelen. We zijn negentig jaar verder en opnieuw is De Doolhof het decor van de Passiespelen. Nogmaals. Negen decennia verder, dus een compleet andere wereld en tijd.

 


Ook voor deze editie is het enthousiasme bij de mensen op en achter het podium onverminderd groot. De Passiespelen behoren tot het DNA van Tegelen en zitten in de genen van Tegelse families. Het is een evenement dat generaties overstijgt.

 


De sleutel tot het opmerkelijke succes van deze traditie is vernieuwing. De Passiespelen zijn tijdloos en tegelijkertijd eigentijds. Het lijdensverhaal is in de kern hetzelfde. Maar in onder meer tekst, spel, muziek en decor is er ontwikkeling. Bijzonder is het, dat ook jongeren zich ermee verbonden voelen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, wordt vaak gezegd en in dit geval is het zeker waar. De deelname van de jongste generatie geeft de Passiespelen elan en toekomstperspectief. Om veel redenen mogen we de Passiespelen het ‘Wonder van Tegelen’ noemen. 

   


Sociëteit Prins van Oranje,opgericht in 1866, stelt zich tot doel het stimuleren van cultuur. In 1910 opende de vereniging een concertzaal aan de Kaldenkerkerweg op de plek waar nu de Voedselbank huist. Musici van naam en faam traden in de Prins van Oranje op. In het jubileumjaar 2016 filosofeerde het bestuur over bovengenoemde doelstelling en werd het idee geboren voor een stimuleringsprijs voor jong, aanstormend talent, de Prix d’Orange. Met de prijs wil de sociëteit de ‘culturele humus’ in Venlo van extra ‘voedingstoffen’ voorzien, zodat jonge talenten gestimuleerd worden zich te ontwikkelen en de lokale cultuur te verrijken.

 

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten