zondag 11 juli 2021

'Aevel' XL van zaterdag 10 juli 2021 - Druim

- door Sef Derkx/beeld Rob Hodselmans (met dank aan AvroTros) -  

Zullen we iets afspreken? Het gaat weliswaar ten koste van de nachtrust, maar het belooft historisch te worden. In de nacht van 25 op 26 juli om drie over half vier zitten we met zijn allen op het puntje van de stoel voor de tv. Op dat moment staat skater Candy Jacobs aan de start van haar race bij de Olympische Spelen. Afgesproken? 


Cameraman en documentairemaker Rob Hodselmans stuurde me van de waek een oogstrelend filmpje uit de serie Olympische Dromen. De serie die hij maakte voor de AvroTros. Ik heb de aflevering mogen zien met in de hoofdrol òzze Olympiër uit Tegelen, met Candy Jacobs alzoeë. Ze ligt op een net opgemaakt bed, de plooien in de lakens zijn nog scherp. Wilfried de Jong zit aan de rand.

Skater Candy droomt haar Olympische Druim, Wilfried de Jong verwoordt die als innerlijke monoloog. De scènes in bed van Rob Hodselmans worden afgewisseld met wedstrijdbeelden. Door het unieke format ontstijgt het alle filmportretten van sporters, die ik tot nu toe heb gezien. Je moet jezelf er wel voor open willen zetten, aevel… minseleef het is poëzie. Pure poëzie in woorden en beelden, in licht en schaduw, in lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Stoer en teder dansen wang aan wang. De muziek komt uit Nao ’t Zuuje. Het is het liedje De Klep, gecomponeerd door Egbert Derix.








Ik was zo onder de indruk, dat ik Candy gebeld heb om haar te kómplimentere. Ze was in Zeist om de puntjes op de i te zetten voor vertrek. De volgende week zaterdag stapt ze in het vliegtuig.

Ze vertelde dat ze getwijfeld heeft of haar Olympische Druim nog wel uit zou komen. Het uitstel met een jaar door corona was een harde klap. De maandenlange, intensieve trainingen leken voor niets geweest te zijn. Pak jezelf maar weer eens op om door te gaan. Temeer omdat ze kampte met een halsstarrige blessure.

Aevel… ze is nu weer fit en ontspannen. Haar geheim wat betreft het laatste? Legpuzzels tot 1.500 stukjes. Een fijnere manier om te relaxen, is er niet. In het filmpje van Rob Hodselmans zijn twee scènes te zien waar ze valt. Valt is voorzichtig uitgedrukt. Door de vaart wordt ze van het skateboard gekatapulteerd. ’t Sprik dat ze bang is voor een blessure. Maar ja, ze wil ook als eerste vrouw de Nollie Noseslick laten zien. Een hoogstandje waarbij de voorkant van het bord wegglijdt en jezelf ternauwernood op de been blijft.      

Een medaille in Tokyo? Ze durft er niet van te druime. Candy’s Olympische Druim gaat in vervulling als jonge mensen door haar deelname geïnspireerd raken.










Wies ’t aevel weer ens is,

Sef Derkx

Kijk ook even op de project-website van Olympische Dromen, klik hier: Olympische droom van Candy Jacobs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten