donderdag 15 juli 2021

De Halte XXL van woensdag 14 juli 2021 - Een Spaanse angsthaas

- door Sef Derkx - 

Arriva heeft ons op deze zaterdag naar de bushalte Kazernestraat gebracht. We waren hier vorige week al, maar het terrein van de voormalige Frederik Hendrikkazerne is boeiend en vraagt om een herhaalbezoek. Bijzonder zijn de muurresten van het fort Sint-Michiel, door de Spanjaarden gebouwd in de laatste fase van de Tachtigjarige Oorlog. Ruim tien jaar geleden zijn delen van het vestingwerk blootgelegd. Uit een archeologisch rapport klinken luide hosanna’s. De kwalificatie ‘uniek voor Nederland’ valt zelfs. Wetenschappers zijn daarin meestal terughoudend. Zorgvuldig mee omgaan dus, dames en heren investeerders.

Plattegrond Venlo met vestingwerken en het Fort Sint-Michiel, 1809 (onbekende collectie)

Plattegrond Gemeente Venlo met Fort Sint-Michiel, 1867 (collectie Gemeentearchief Venlo)

Er is een historieprent, vervaardigd door Daniël Marot, van de belegering van het fort in 1702. Destijds was Domingo Fernandino de Amensaga de Spaanse commandant. De Nederlandse aanvallers losten op zeker moment ceremonieel enkele kanonschoten. Uit vreugde voor een overwinning op een slagveld elders. De bange Domingo schrok hier zo van, dat hij terstond besloot zijn Fort Sint-Michiel over te geven aan Menno van Coehoorn. De Spaanse angsthaas zal de rest van zijn levensdagen aan deze smadelijke overgave zijn herinnerd. Een mooi verhaal, toch? Een onderwerp geknipt voor de Venlose revue, lijkt ons.

Het Beleg van Venlo in 1702 was een beleg van een maand door de Republiek der Nederlanden op de Frans-Spaanse bezetter van de stad. In 1701 was de Spaanse Successieoorlog begonnen. Koning Karel II van Spanje had Filips van Anjou tot troonopvolger benoemd en deze concludeerde dat de Spaanse Nederlanden hem toebehoorden. Als consequentie hiervan bezetten Franse troepen Venlo. Een oorlog van verschillende Europese mogendheden, verenigd in de Grote Alliantie, tegen het koninkrijk Frankrijk en het Spaanse Rijk was het gevolg. (gravure Daniël Marot, collectie Rijksmuseum)

Plattegrond met het beleg van Venlo in 1702, uit band met in totaal uit 276 prenten  van versterkte steden en vestingen (anoniem, collectie Rijksmuseum) 

De vorige keer waren we op bezoek in De Stadstuinderij. Ons werd op hart gedrukt vooral terug te komen op een zaterdag. Op die dag zijn biologische groenten en kruiden te koop en lopen stadstuinders rond om onze lekenvragen te beantwoorden.  




Tegelijkertijd met ons gaan een vader en dochter naar binnen. Het meisje is voor een spreekbeurt geïnteresseerd in eetbare bloemen. Een vriendelijke gastvrouw neemt het stel mee de tuin in. Een tijdje later komen we ze weer tegen. Ze keuren de hemelsblauwe bloemetjes van het komkommerkruid. Verderop krijgt een jongen van een jaar of tien uitleg over hoe courgettes groeien. We luisteren mee. De courgette groeit tussen de stam en de vrouwelijke bloem. Hoe meer jonge courgettes je oogst, hoe meer energie er is voor nieuwe. De tuinder in spe krijgt een courgette mee voor thuis.


We lopen verder en praten met twee heren die uitleggen dat de bovenlaag, waarin de groenten en kruiden groeien, het eigenlijke goud is van de Stadstuinderij. Alle plantaardige resten worden op natuurlijke wijze verwerkt en gaan weer terug om de grond te verrijken.



Op een van de plekken, waar stekjes worden vertroeteld tot ze de volle grond in kunnen, doen we een ontdekking. Het is een plantje met lichtgroene blaadjes en rode bladnerfjes. Soms zie je op tv hoe sterrenkoks ze met een pincet als finishing touch op een oogstrelende culinaire creatie draperen. Het is de bloedzuring leren we, we kunnen een plantje mee naar huis nemen. Onze culinaire aspiraties reiken niet tot de Michelinsterren, maar met een blaadje bloedzuring kunnen we misschien wel de illusie wekken.




Tot slot een tip. Zaterdag a.s. is er een Open Dag in de Stadstuinderij, het wordt mooi weer is de voorspelling. Klik op de link voor meer informatie: Website Stadstuinderij Venlo.


Een fout ontdekt in de Floddergatsblog? Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

1 opmerking:

  1. Hoi Sef,
    DE kaart van 1809 is gemaakt door "Chef Finot, capitaine du Génie" in 1809, heb ik erbij staan

    BeantwoordenVerwijderen