maandag 1 februari 2021

Kantoor Wezelsche Barrière - Nogmaals

Joep Haffmans heeft de aquarel uit de lijst genomen en opnieuw gefotografeerd. Zie hieronder het fraaie resultaat: 



Aquarel Wezelsche Barrière, totaal en details (van website www.haffmansantiek.nl) 

We kregen een interessante reactie over de precieze locatie van het voormalige grenskantoor Wezelsche Barrière, waarvoor hartelijk dank. De inzender heeft het bij het rechte einde. Het is bij nadere beschouwing logisch dat het Nederlandse grenskantoor aan de rechterkant van de weg ligt, als je richting Duitsland gaat.

" Geachte heer Derkx, Beste Sef,
Het pand op de aquarel is naar mijn mening niet het woonhuis dat jij aangeeft. Het woonhuis dat jij aangeeft is Weselseweg 131/133. Op de aquarel is het pand afgebeeld met adres Weselseweg 134/134A, schuin tegenover huisnummer 131/133. Het staat er dus nog steeds! 

Het is nu weliswaar wit maar als je goed kijkt naar de plaats van de vensters en vooral de bogen boven de kozijnen dan is dit onmiskenbaar het pand op de aquarel. De positie van de aquarellist is het Zoutpad. De aquarellist kijkt van Duitsland richting Nederland; van noordoost naar zuidwest. 

Er staat nu een ander pand (Weselseweg 138) tussen maar dat is gezien de bouwstijl een jaren dertig woning en stond 1917 nog niet tussen de aquarellist en het grenskantoor in.

De aquarel wekt de indruk, door de positie van waaruit het gemaakt is, dat het pand veel groter lijkt dan het in werkelijkheid is.
 
Met vriendelijke groet, Victor." 
 

Ik schreef hierboven dat het logisch is, dat het grenskantoor aan de rechterkant van de weg ligt als je van Nederland komt. Daarop kreeg ik een reactie van Jos Wolbertus uit Tegelen: 

"Niet noodzakelijk en dus niet altijd logisch dat een Nederlands grenskantoor aan de rechterkant ligt. In Tegelen lag het ook links als je naar Duitsland reed. Bij de Welsche Barrière, waar ik als 'kemmies' nog dienst heb gedaan, lag het Duitse kantoor weer links als je vanaf Duitsland kwam. Is dus geheel afhankelijk van de plaatselijke situatie."

Delpher is een zeer bijzondere zoekmachine. We vonden een bericht over het veertigjarig jubileum van K. Westerterp.

Leeuwarder Courant, 31 augustus 1939 (gevonden via ww.delpher.nl)

Ter gelegenheid van dit jubileum werd foto gemaakt van hem, die we terugvonden in de beeldbank van het Historisch Centrum Leeuwarden. K. Westerterp is dus Klaas Westendorp (Oldeboorn 1879-Leeuwarden 1946).


Klaas was een bevlogen kalligraaf, deed mee aan wedstrijden en won prijzen.

Leeuwarder Courant, 6 november 1938 (gevonden via www.delpher.nl)

Wat een dag speuren in coronatijd niet kan opleveren!

Laatste nieuws van dinsdag 2 februari 2021:
We tipten het Gemeentearchief Venlo over de aquarel Grenskantoor Wezelsche Barrière van Klaas Westerterp. 

Frans Hermans nam contact op met de verkoper en zie: de bijzondere aquarel is verworven en maakt nu deel uit van het collectieve erfgoed van Venlo. Zodra het Gemeentearchief de coronabeperkingen opheft en toegankelijk is, gaan we de creatie van Klaas Westerterp met eigen ogen bekijken. 

We zijn er nog niet.

Wederom een aanvulling en wederom is het Victor, die de aquarel nog eens goed heeft bekeken:

"Volgens mij staat er niet  'Nu zorgt voor U’! Ik denk dat er 'Hij zorgt voor U' staat. Wie bedoeld wordt met 'Hij' is natuurlijk speculeren. Maar het feit dat de maker Klaas Westerterp afkomstig was uit Leeuwarden en waarschijnlijk protestant-christelijk is geweest, zou die 'Hij' niemand minder dan de Here Jezus kunnen zijn. 

Op zich niet vreemd als je in een tijdsbestek van veertig jaar op meer dan tien verschillende plaatsen werkt. Dan kun je wel een steuntje in de rug gebruiken als Fries in het verre katholieke zuiden van een eeuw geleden bij een eenzame grenspost.

Daarmee krijgt deze aquarel een godsdienstig karakter in plaats van een landschap met grenskantoor. Zou hij van die andere tien standplaatsen een vergelijkbare 'Hij zorgt voor U' aquarel gemaakt hebben?
 
Groet, Victor."
 
Ook reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

1 opmerking:

  1. Hallo Sef,



    De discussie euver ’t links of rechs van de waeg staon van grenskentoeëre haet dink ik as achtergrónd det in de laup van de tied de geschreve of óngeschreve verkiersregels veranderde.

    Me woel ’t grenskentoeër aan de kant van ’t verkier hebbe en bouwde dan auk zoeë. Toen ’t gebroek of de verkiersregel veranderde, pakte me ’t grenskentoeër neet op um ’t aan de andere kant neer te zette, nae me leet ’t gewoeën staon wao ‘t stónd.



    D’r woort in Nederland iers links gereje. Vanaaf de Napoleontische tied ging ’t euver in rechs rieje, neet op slaag maar hiel langzaam. Mit Google vinse dao euver allerlei betrouwbare en minder betrouwbare tekste.



    Ik mein te weite det pas begin jaore ’20 van de veurige ieuw euveral in Nederland rechs gereeje woort, as letste mein ik örges in de IJmónd (Velze, Beverwijk of zoeëiets).

    Noow op zeuk nao Venlose foto’s en ansichte die ’t links rieje laote zeen.



    Groete,



    Jan Verheugen


    BeantwoordenVerwijderen