donderdag 18 februari 2021

De Halte XL van woensdag 17 februari 2021 - Poejakke in Belvend aan de Maas

 - door Sef Derkx - 

Arriva heeft ons naar Belfeld gebracht. Koning Winter is weliswaar aangekondigd, maar hij heeft zijn ijzige intrede nog niet gedaan. We lopen naar de Maas, naar de familie Van Hooren. Vanuit de verte zien we het al. De Maas staat zo hoog, dat de schotten van de waterkering zijn geplaatst. We moeten dus achterom binnen. 



Hoog water bij Belfeld, februari 2021 (foto's Wim van Hooren) 

Het pad naar de voordeur staat deels onder water. Wim van Hooren is de rust zelf. Als er iemand is, die de grillen van Mooder Maas kent, is hij het. De familie heeft de desastreuze watersnood van 1993 en van 1995 meegemaakt. Geen paniek dus door de huidige waterhoogte. Wim is zijn hele werkzame leven parlevinker geweest, hij was de laatste in Nederland van zijn beroepsgroep. Zijn varende winkel, waarmee hij boodschappen bracht naar de Maasschippers, dobbert heden ten dage in Museumwerf Vreeswijk. Met regelmaat haalt het gezin de proviandboot op om een pleziervaart te maken over de binnenwateren.

Wim van Hooren (foto van website Waterschap Limburg)

Varen op de Maas, contact met passerende schippers uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland en daarmee ook nog je kost verdienen. Het lijkt een droombaan. Lijkt, want een parlevinker moest hard werken, poejakke zoals het in het dialect wordt genoemd. De dag begon om zes uur ’s morgens en eindigde pas laat in de avond. De scheepvaart over de Maas gaat immers de klok rond. Het werk van de parlevinker idem dito, in weer en wind. Alleen op zondag had hij vrij. Wat heet vrij? De zondag werd grotendeels besteed aan de boekhouding en bestellingen. Zijn werkgebied lag vast in een vergunning en strekte zich uit van de Maasbocht bij Neer tot in Venlo.

Parlevinker in vol bedrijf (foto van website De Limburger)

Hoe lang woont de familie al op deze prachtplek pal aan de Maas? In 1901 meert opa Willem van Hooren zijn binnenvaartschip De Generaal van der Tann af in Belfeld. In het allereerste café aan wal ontmoet hij de knappe kasteleinsdochter An Tulkens. 

Het is liefde op het eerste gezicht. Ze trouwen en krijgen zeven kinderen. Kleinzoon Wim van Hooren: ‘Opa was behalve schipper, ook veerman, visser en kastelein. Bij leven werd hij al een legende. In 1930 kwam hij met zijn schip door dichte mist vast te liggen bij Hardinxveld. Na drie dagen kwam een parlevinker langszij. Opa Willem was onder de indruk en deed niet alleen de benodigde boodschappen, maar kocht meteen de boot van de parlevinker.’    

Echtpaar Wim en An van Hooren-Tulkens op latere leeftijd (collectie Bart Leurs)

Meer weten over de parlevinker en de geschiedenis van deze bijzondere plek aan de Maas? Jan Peeters schreef er het interessante boek Time is Money over. De titel verwijst naar de naam van de winkelboot. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten