zondag 21 februari 2021

De laatste tocht

- door Sef Derkx - 

Het gebeurde op een wintermorgen, eind jaren vijftig. Wij woonden op de Stalbergweg en liepen met een groepje kinderen naar de Sint-Mattheusschool in 't Wildveld. In de Burgemeester Conraetzstraat kwam de pastoor van de Familiekerk met twee misdienaars ons lopend tegemoet. Over hun toog droegen ze een witte superplie. De misdienaar rinkelde met de altaarschel, pastoor droeg een kistje. Ze waren op weg naar een zieke om het sacrament der stervenden toe te dienen. Wij stonden als aan de grond genageld. De dood was manifest.  Prevelend passeerde het groepje ons, zonder op of om te kijken. Minder luidruchtig dan normaal vervolgden wij onze weg naar school.

Sint-Mattheusschool met op de achtergrond de Familiekerk, jaren vijftig (particuliere collectie)

Een andere herinnering uit dezelfde tijd. Over de Burgemeester van Rijnsingel rijdt een lijkwagen, zoals het destijds werd genoemd. Twee oudere dames slaan een kruisje en zeggen zachtjes: 'In de naam van de vader, de zoon en de heilige geest, amen'. 

Er is in zestig jaar veel veranderd, toch? Vroeger gebruikte je hoofdletters, als je vader, zoon en heilige geest schreef. Een lijkwagen heet anno nu een rouwauto. Een priester, die met assistenten over straat naar een stervende onderweg is? Ondenkbaar. 

Op de website van Huub Rekko (http://www.transport-history.com/) kwamen we een lijkwagen tegen van taxibedrijf Bom. Met permissie en onder dank plaatsen we de foto, die in de jaren dertig gemaakt is in de Zandstraat.

traat.BomUitvaart

Het is het middelste voertuig. Met op het dak een kruisje en tegen de ruiten aan de zijkant gestileerde palmtaken. Links en rechts van de lijkwagen staan waarschijnlijk volgauto's. 

De lijkwagen van begrafenisondernemer Bom was tot in de puntjes verzorgd. Foto’s van dit type voertuig zijn redelijk zeldzaam. Misschien werd het als ongepast ervaren om er reclame of goede sier mee te maken.

Via het zoekprogramma Delpher kwamen we advertenties tegen van de ondernemer. We plaatsten onderstaande van bijna vijfentachtig jaar geleden, uit de Nieuwe Venlosche Courant van 24 juli 1936.

NVC24071936BomAdv

In de Tweede Wereldoorlog ontstond een ernstig tekort aan benzine. Begrafenissen konden echter doorgaan. Bom spande een paard voor voor de lijkwagen, getuige een advertentie in de Nieuwe Venlosche Courant van 11 oktober 1941.


Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten