zondag 14 februari 2021

De Soep van Mooder Cornet

- Sef Derkx - 

Vooraf dit, voor wie het nog niet heeft ontdekt: door op de foto's te klikken met de muis, ziet u ze als bij toverslag uitvergroot.

In de stadscolumn Aevel, die we schrijven voor Omroep Venlo, vroegen we naar het recept van de Soep van Mooder Cornet. We waren nog onwetend, dat er veel variaties circuleren. Met name in de tijd van vastelaovend gaat men aan de slag met dit bewerkelijk recept. 

Laten we beginnen met een charmante jeugdfoto van de dame die dit heerlijke gerecht onsterfelijk heeft gemaakt.

Mooder Cornet, op deze jeugdfoto nog in de levensfase van Maria Janssen (collectie Inge Engels-Cornet)

Gezin Cornet met rechts Mooder Cornet van de soep van... (foto collectie Ine Engels-Cornet) 

In het Friesch Dagblad van 6 februari 2016 stond het recept van de legendarische Soep van Mooder Cornet. Ellen Stikkelbroeck is afkomstig uit Arcen.  Haar vader is Venlonaar en haar moeder een Tegelse.  Dit verklaart hoe het Venlose culinaire erfgoed onder de aandacht is gebracht van de lezers en lezeressen van de krant uit Leeuwarden.

W5 Goulashsoep

Onze vriend Paul Seuren maakt ieder jaar rond vastelaovend een prachtige ketel Soep van Mooder Cornet. Hij zegt erover:

'Ik gebruik een recept van Mooder Cornet uit het Dagblad van Noord-Limburg van enkele jaren gelden. Daarin worden geen verse paprika's gebruikt, die waren in die tijd niet zo makkelijk beschikbaar. denk ik. Die heb ik later wel bijgevoegd. Als bindmiddel gebruik ik allesbinder, dat is meel die niet klontert en je kunt de dikte van de soep beter naar wens aanpassen. Peper heb ik voor een gedeelte vervangen door hete paprikapoeder.

recept mooder Cornet goulashsoep

Tot slot. We kregen in de bus een vriendelijke brief van Jacques Sauren met nog twee varianten, respectievelijk uit 1994 en een recept van recentere datum zoals die gemaakt wordt in de Genuujerie.  


 
Met dank aan Jacques Sauren, veel kookplezieren smakelijk eten.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten