vrijdag 12 februari 2021

Wie is wie op de vastelaovesfoto uit 1943?

- door Sef Derkx -

Eerder deze week publiceerden we een blog over een vastelaovesfoto, gemaakt in het oorlogsjaar 1943. Een andere afdruk van dezelfde opname was al bekend, maar op deze staat in de rechtermarge de precieze datering. De foto met datumgegevens is afkomstig uit de collectie van Sjaak Peters, zoon van Bakkerij Peters uit de Heutzstraat bekend van de harde, witte broodjes. Klik op de foto voor een uitvergroting.


Zoals gebruikelijk plaatsten we op de verschillende Facebookgroepen eenmalig een aankondiging, dit maal mét de oproep om ons te helpen aan de namen van de geportretteerden.

Photoshop-tovenaar Will Janssen schoot te hulp. Hij bewerkte het origineel en vervaardigde een scan met een extra laag, waarin nummertjes op de plek van de gezichten. Zie het resultaat hieronder.


Al gauw stroomden reacties op de oproep binnen. We danken onder meer Florence Vercoulen, Cas Vercoulen en zijn schoonmoeder, Harrie Wiertz, Marloes van Oosteren, René Segers en  Marianne Lousa Linares Born. We kennen nu een aantal namen. Maar er ontbreken er nog en we zouden ook graag de bevestiging ontvangen van de personen die herkend zijn. Klik op de foto voor een uitvergroting.

Cas Vercoulen attendeerde ons erop dat het mogelijk een foto is van de toneelgroep de Venlo Spelers. U weet hoe het werkt met het geheugen. Een opmerking, een geur, een foto of iets anders kan er plots voor zorgen dat een herinnering losbreekt. Sjraar Peetjens, de man met de sombrero, is enige jaren collega van mij geweest bij het Gemeentearchief en Goltziusmuseum. Hij heeft me de foto laten zien en er inderdaad bij verteld dat het de Venlo Spelers met vrienden en vriendinnen zijn. Het gezelschap staat voor het etablissement van Graadje Peters aan de Geldersepoort. 

Uit de feestgids van het gezelschap, verschenen ter gelegenheid van het eerste lustrum, plukken we de volgende berichtjes.



Tot slot n
og iets over de fotograaf. Dat is waarschijnlijk Harrie Wiertz. Zijn geliefde Corrie Bordes, staat op de foto, ze verloofden zich later in 1943.


Dank aan iedereen en ondanks corona wensen wij u een leuke vastelaovend. Laat deze foto met mensen die onder moeilijke omstandigheden leefden een inspiratiebron zijn.

We kregen een aanvulling van Sjaak Peters. Hij heeft nog eens goed naar de foto gekeken.

'Nummer 9 op de foto is mijn tante Riet Oirbans, een zus van mijn moeder Lies, nummer 20. 

Riet is later getrouwd met Graad Bartels. Ze hadden een smederij vooraan in de Sloterbeekstraat en werkten onder de naam Jansen-Bartels. Er werden onder meer paarden beslagen. De poort naar de smidse is er nog steeds. Als kind mocht ik er wel eens een beitel smeden. Het ijzer werd verhit in het gloeiende kolenvuur. Daarna moest je er met een vuisthamer op slaan totdat de punt plat was. Daarna scherpslijpen. Een spannende aangelegenheid. Vooral dat smeedvuur met die blaasbalg. 

Groet, Sjaak.'

José Doensen stuurde het volgende bericht:

Dag Sef, 

Det ik dich dit berichje steur hèt te maken met de foto op Facebook Vastelaovend 1943.Op de genummerde aafbeelding nr. 3, steit det det Karel Brauckman is.Dit klopt neet, maar det is miene pap Carel Brugman.

Waat ik ervan weit Sjraar Peetjes en Ria, Jeu Ververgaert ware vrinde en kwame vueël beej os thoes. De Polvlietjes kin ik auk.

Vueeël Vastelaovens groetjes, José en Frans Doensen.'

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten