dinsdag 16 februari 2021

Vijftig jaar pophuizen in Venlo - Posterexpositie op drie plekken

- Beeldmateriaal Sjaak Peters, tenzij anders vermeld - 

Vijftig jaar poppodia in Venlo betekent ook vijftig jaar popprogrammering. Poppodium Grenswerk start in samenwerking met audiovisuele vormgever Sjaak Peters een buitenexpositie getiteld: Waarom knip je dat haar niet af? 

Met affiches worden deze vijf decennia popprogrammering in Venlo belicht. De posters zullen op drie plekken in Venlo komen te hangen: OOC op de hoek van Kaldenkerkerweg en Heutzstraat, bij het voormalige  Perron55 een stuk verder op aan de Kaldenkerkerweg (nu de Voedselbank) en Grenswerk aan de Peperstraat.


Het prachtige affiche bij de tentoonstelling is ontworpen door Roel Vennekes

We spreken telefonisch even met medesamensteller Sjaak Peters: 'De staf van Grenswerk was op de historische datum gewezen van 26 februari 1971. De dag dat het Open Ontmoetingscentrum open is gegaan. Daarop werd ik benaderd. Ze vroegen om foto’s. Zelf was al enige tijd bezig met het verzamelen van OOC-posters en het organiseren van een tentoonstelling. Corona gooide echter roet in het eten. Ik heb aan Grenswerk het idee van de posters aangeboden om ze voor een straattentoonstelling te gebruiken. Van het een kwam het ander, dus daar ben ik nu druk mee bezig.' We zijn zeer benieuwd naar het resultaat van deze exercitie naar vijftig jaar popprogrammering.

Op 26 februari 1971 om halfacht ’s avonds was het zover. De deuren van het OOC op de hoek Kaldenkerkerweg en Heutzstraat gingen open. De popgroep Inca Bullet Joe uit Dordrecht was de eerste band die in OOC optrad. Over enkele dagen ligt dit iconisch exact een halve eeuw terug in de geschiedenis.

In het pand van het OOC zat in een verder verleden een filiaal van De Gruyter

Met de komst van OOC ontstond in Venlo voor het eerst een onafhankelijke plek met ruimte voor een doorlopende popprogrammering. Dat is nooit meer verdwenen. OOC was de voorloper van Perron55 en later Poppodium Grenswerk.

Affiches van het OOC in het straatbeeld

Nu, precies vijftig jaar nadat het OOC openging, worden de drie panden waar het zich de afgelopen halve eeuw allemaal heeft afgespeeld omgetoverd tot expositieruimtes. De drie tempels van de jongerencultuur zullen allemaal hun rijke geschiedenis tonen met historische affiches. Een mooie wandeling, die bovendien coronaproof is, langs de drie locaties maakt de expositie compleet.

Het OOC in 1976

OPROEP!

Grenswerk is voor de expositie nog op zoek naar affiches uit deze lange geschiedenis. Heb je nog iets moois thuis liggen? Mail ze dan voor 19 februari naar info@grenswerk.nl. Wij hebben ook de mogelijkheid om ze in te scannen.

Vrijdag 19 februari 2021 interviewde Omroep Venlo Sjaak Peters: https://omroepvenlo.nl/fragmenten/video/tentoonstelling-affiches-vijftig-jaar-poppodia-in-venlo

Tot slot volgt hier een kleine selectie van de affiches die zullen geëxposeerd.

Ontwerp Thijs Frissen

Ontwerp Sjaak Peters

Ontwerp Sjaak Peters

Ontwerp Sjaak Peters

Ontwerp Sjaak Peters

Ontwerp Sjaak Peters

Ontwerp Ruud Wolters

Ontwerp Rob Frey

Ontwerp Rob Frey

Ontwerp Rob Frey

Ontwerper onbekend/Piss off?

Ontwerper onbekend

Ontwerper onbekend

Ontwerper onbekend

Ontwerper onbekend

Ontwerp Arny Raedts


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten