maandag 1 februari 2021

Schilderijtje Wezelsche Barrière ten tijde van de Eerste Wereldoorlog

 - door Sef Derkx -

Van Joep Haffmans uit Utrecht kregen we vraag over een foto van een Venlose steeg, gemaakt door Paul Pellens. Het was zonneklaar Op de Miste. 

Op de website van zijn kunst- en antiekhandel troffen we een interessante aquarel aan van het landelijk gelegen grenskantoor Wezelsche Barrière. In fraai gekalligrafeerde letters lezen we: 'Nu zorgt voor U Kantoor' en in cursief onderin de voorstelling: 'Kantoor Wezelsche Barrière'. 



Aquarel Wezelsche Barrière (totaal en details) van K. Westerterp (bron www.haffmansantiek.nl)

De aquarel  meet 64x49 cm en is rechtsonder gesigneerd en gedateerd: 27-7-1917.


Kaartje (totaal en detail) van de gemeente Venlo van Jacob Kuijper, 1867. In rood ovaal het Grenskantoor Wezelsche Barrière.

De Wezelsche Barrière was het grenskantoor aan de weg tussen Venlo en Straelen. De weg is in de Napoleontische tijd aangelegd, waarbij de kerktorens van beide plaatsen richtpunten waren. Momenteel is het de Weselseweg. Via Google Maps en Streetview kijken we naar de huidige situatie.



Op basis van de foto's krijgen we de indruk dat het voormalige douanekantoor is verbouwd tot woonhuis. Maar corrigeer ons wanneer we het bij het verkeerde eind hebben.

De zondagsschilder die de aquarel vervaardigde in 1917 was K. Westerterp. We vonden hem terug via Delpher en volgen de periode van zijn stationering aan de Wezelsche Barrière:

Nieuwe Venlosche Courant, 29 mei 1915

De Maasbode, 5 juni 1915

Nieuwe Venlosche Courant, 9 september 1915

Nieuwe Venlosche Courant, 1 december 1917

In de relatief korte periode dat Westerterp werkzaam was in het grenskantoor Wezelsche Barrière, was waakzaamheid geboden.

De Duitse collega's van Westerterp in grenskantoor Dammerbruch (foto uit Venlose Katernen 28)

Duitsland stortte zich in 1914 in de Eerste Wereldoorlog, Nederland bleef neutraal. De oorlog werd weliswaar niet op Duits grondgebied uitgevochten, maar Straelen betaalde een hoge tol: 220 jonge mannen uit Straelen en 31 uit Herongen lieten het leven aan het front in Frankrijk.

De grens tussen Nederland en Duitsland was gesloten. Vanaf eind 1914 was grensverkeer beperkt mogelijk. Men moest over een paspoort en speciale vergunning beschikken. Het ging de inwoners aan deze zijde van de grens economisch beter. De situatie leidde tot een levendige smokkel van Nederland naar Duitsland. Westerterp zal de handen er vol aan hebben gehad.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten