donderdag 18 februari 2021

De Strafschop Aller Strafschoppen - VVV wint de beker

door Sef Derkx -

Wat schreef de Volkskrant vanmorgen? 'Carnaval mag niet zijn doorgegaan, als ook nog de bekerfinale wordt bereikt zal het toch als zodanig aanvoelen.' Als. Als de halve finale tegen Vitesse wordt gewonnen. Als dus. Hoe zei mijn moeder het? 'As dit, as det. Asse zien verbande kaole!'

De geschiedenis overziend zijn er niet zo veel landelijk aansprekende successen geweest voor VVV. In 1959 werd in de finale om de KNVB Beker gewonnen van ADO. Met liefst 4-1 of zo u wilt met 1-4. Want de wedstrijd werd gespeeld in het Zuiderpark in Den Haag. Dat feit geeft de overwinning van VVV destijds nog meer reliëf. In deze Floddergats laven we ons aan het zoet van dit grootste succes uit de clubgeschiedenis. We gaan ervoor terug naar de dag van de finale, naar woensdag 17 juni 1959.

Woensdag 17 juni 1959, elftalfoto van een gemotiveerd VVV (foto met dank aan Gerrit van der Vorst)

De KNVB Beker had in het seizoen 1958-1959 weinig status. De publieke belangstelling voor de midweekse wedstrijden viel tegen en het programma verliep chaotisch. Wedstrijden in de tweede en vierde ronde werden vrijwel gelijktijdig gespeeld. Voor VVV en ADO en hun supporters leefde de finale van de KNVB Beker echter wel degelijk. Dat de clubs aantraden in de thuishaven van ADO had de instemming van VVV. Het Zuiderpark had een capaciteit van liefst 25.000 toeschouwers en zat mudjevol voor de eindstrijd. Dit was dus ook kassa voor VVV, dat deelde in de recette.

De Haagse club was favoriet bij de kenners en kwam na zeven minuten voor met 1-0 dankzij een goal van Roel Timmer. Geen vuiltje aan de lucht, dachten de ADO-supporters. Het zou echter anders uitpakken voor de Hagenaars. VVV boog de achterstand om in een voorsprong door goals van Herman Teeuwen en Hans Sleven. Het scorebord wees een tussenstand aan van 1-2. Toen volgde de 43ste minuut met de Strafschop Aller Strafschoppen uit de historie van VVV.

Frans Swinkels helpt Herman Teeuwen bij de wisseling van de krappe keeperstrui (foto familie Teeuwen, met dank aan Gerrit van der Vorst)

Keeper Frans Swinkels beging een overtreding en arbiter Roomer kende een penalty toe. Goalgetter Timmer meldde zich ervoor, een technisch begaafde ADO’er. Hij legde de bal zorgvuldig op de stip, kwam omhoog en keek tot zijn grote schrik in het pokerface van Herman Teeuwen, de kwelgeest voor iedere tegenstander van VVV. ‘Herman van de Mins’, zoals hij werd genoemd, had de plaats ingenomen van keeper Swinkels. Die werd aan de rand van het veld aan een blessure behandeld.

De boomlange Teeuwen had snel de zwarte trui van de doelman over zijn hoofd getrokken. De mouwen van het tricot reikten iets verder dan de ellebogen, de onderkant bleef steken boven de navel. Wat Timmer toegebeten kreeg, is niet geheel duidelijk maar de schrik sloeg hem in de benen. Tergend langzaam liep Teeuwen achteruit naar de doellijn. Timmer legde aan en tot ontzetting van alles en iedereen van ADO, kwam de bal terecht op één van de ver uitgestoken handen, formaat kolenschoppen, van Teeuwen. Penalty gemist op slag van rust.

Cartoonist Dik Bruynesteyn werd geïnspireerd door de Strafschop Aller Strafschoppen (met dank aan de familie Teeuwen en Gerrit van der Vorst)

ADO kwam aangeslagen terug uit de catacomben en VVV kreeg in de tweede helft juist vleugels. Karl-Heinz Spikofski dartelde bij herhaling door de Haagse verdediging. In de twaalfde minuut soleerde international Jan Klaassens door de linies van ADO en tekende de 1-3 aan. De wedstrijd, waarvan iedereen met een Haags hart tevoren dacht dat het een ‘makkie’ zou worden, was gespeeld. De stemming op de tribunes werd grimmig, ADO toonde zich een slecht verliezer en beging grove overtredingen.

Halverwege de tweede helft scoorde Jan Schatorjé de 1-4 en gloorde voor VVV de eerste hoofdprijs op het hoogste niveau. Na het laatste fluitsignaal renden de zo’n honderd meegereisde VVV-fans dolblij het veld op. In de chaos kreeg VVV-aanvoerder Gijs Nass de beker uit handen van Toon Schröder, de voorzitter van de KNVB. De beker bleef uiteindelijk zelfs twee jaar in het bezit van de Venlonaren, want de voetbalbond besloot vanwege de geringe belangstelling in het seizoen 1959-1960 geen bekertoernooi te organiseren.

Trots poseren spelers en bestuursleden van VVV met de beker (foto met dank aan Gerrit van der Vorst)

VVV-voorzitter Jo van Daalen en burgemeester De Gou met KNVB-beker (foto Boy Coehorst/collectie Sef Derkx)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

4 opmerkingen:

1. Wetse waorum Hans Sleven zoe duk kos scoren ? Umdet Herman
    Teeuwen niks anders deej dan de,n taegestander van Hans Sleven
    in de waeg loupe.Det motte ze beej VVV now auk doon d,n taegestander van Giakomakis in de waeg gaon laupe dan schuut
    Giako ze d,r waal in.

BeantwoordenVerwijderen
  2. Herman schient gezag te hebbe ik heb nog nooit een strafschop doorgelate... Hij echter ook nog nooit in een wedstrijd het doel verdedigd!

3. Sef,

Op je blog over de strafschop aller strafschoppen reageert Theo van Rensen met de opmerking dat Herman nog nooit een wedstrijd gekeept had (en dus daarom kon beweren dat hij nog nooit een strafschop gemist had). Die Theo heeft dat mooie magazine dus niet gelezen. Als betrekkelijke Herman Teeuwen-kenner merk ik het volgende op:
    - Herman begon bij vv Tegelen als keeper in navolging van zijn vader die het Noord-Limburgse elftal had, maar later uit het doel verdreven werd door Frans Swinkels senior, de vader van de Swink die zelf als linksbuiten begon. Toen Herman op zijn 17e zijn duim verloor, ging hij verder als veldspeler, terwijl de Swink ging keepen.
    - Op woensdag 8 juni 1955 viel Frans Swinkels (junior) uit in de inhaalwedstrijd uit bij BVV, kort na het begin. Herman keepte de hele verdere wedstrijd (2-1 verlies).
    - Op zondag 12 juni 1955 (vier dagen later) was de Swink nog steeds geblesseerd en keepte Herman de hele uitwedstrijd tegen De Graafschap (1-0 verlies).
    En talloos waren de duiken van Herman naar schoten op doel, die hij dan vaak koppend wist tegen te houden.