donderdag 4 februari 2021

Koud tot op het bot - Oorlogswinter 1942

 - door Sef Derkx -

Er heerst vandaag opwinding onder meteorologen. Een dik pak sneeuw is in aantocht. Bovendien gaat het flink vriezen. De ruime aandacht voor het naderend koufront, is veelzeggend. We hebben blijkbaar behoefte aan een ouderwetse winter. Handschoenen, sjaal en muts worden tevoorschijn gehaald.

Niets is toeval. Op zoek naar een mapje met aantekeningen en documenten over filmfragmenten vervaardigd in 1945, kwam ik een envelop tegen met foto's van de winter van 1942. Zekerheid omtrent het jaartal, was gauw gekregen: het staat achterop de foto's. Geen reden tot twijfel dus. Wie de fotograaf is, weet ik niet. 

Koud tot op het bot, hebben de mensen het in het oorlogsjaar 1942. Van10 tot en 27 januari vriest het alsmaar strenger. Het kwik daalt tot - 20 graden. Omdat brandstof schaars is, kruipt men met de jas aan in bed. Er wordt op 21 januari een Elfstedentocht verreden, met als winnaar Sietze de Groot uit Weidum. Eind januari valt er plaatselijk meer dan veertig centimeter sneeuw. Ondertussen gaat het beleg van Leningrad onverminderd door. Duizenden jonge mannen, aan beide zijde van het front, sneuvelen.

De eerste weken van februari zijn ijsje-piep koud, pas in maart loopt de winter ten einde.


Twee foto 's van het Keizerstraatje, c.q. de Floddergats. De kar van de gemeente is op weg naar de dichtgevroren haven, waar de sneeuw op het ijs wordt gestort.

Het Arsenaal in winterse sfeer



Twee maal Grote Kerkstraat 

Tot slot twee berichten uit de Nieuwe Venlosche Courant van respectievelijk 5 januari en 25 februari 1942: 




Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: flodergats@xs4all.nl.






1 opmerking: