donderdag 23 december 2021

Een maand in de Vastenavondkamp (11) - De foto's van Sef Dael

 - door Sef Derkx -

Gisteren plaatsten we de eerste serie foto's van Sef Dael. De opnames hebben het gezinsleven in de Vastenavondkamp in de jaren zestig van de vorige eeuw tot onderwerp. De nalatenschap van de fotograaf is bijzonder vanwege de omvang en het onderwerp. We hebben het over liefst vijftig albums met foto's van het leven van alledag van een gezin in de Blerickse nieuwbouwwijk.  Zoon Jan Dael heeft een deel ervan gescand en digitaal geoptimaliseerd. Met zijn toestemming publiceren we hieronder de tweede serie. 

Jan Dael: De houten vuilnisauto op de voorgrond had Sef zelf gemaakt. Mam Dien heeft even pauze en rookt een gedraaide sigaret. Een van de eerste tv's staat op het bureau naast de lege fles melk en de pas geplukte bloemen uit de eigen tuin.

Jan Dael: José en Ans speelden vaak samen. Hier met de driewieler.

Jan Dael; 'Hé kijk, een hondje!' Onmiddellijk is er belangstelling voor de viervoeter. Dat is altijd zo gebleven. Liefde voor dieren van klein tot groot. Sef legde dat graag vast, zoals hier op de speelplaat van de Sint-Jansschool.

Jan Dael:  Een nieuw derde-hands fietsje voor Dinie. Binnen een mum van tijd draaide ze er perfecte rondjes mee. Sef stond haar op te wachten.

Jan Dael: Sef staat hier op het aanrecht. De compositie leek hem leuk. En dat is hij!! De gootsteen (of paolingstein zoals die in Venlo werd genoemd) was toen nog van steen. Hoewel Sef zichzelf niet op de foto wilde zien kon hij niet voorkomen dat hij er met een schoen toch op stond. Ik heb die met de moderne techniek geretoucheerd. Ik denk niet dat hij me dat kwalijk neemt.

Jan Dael: Op bed. Je weet nooit precies waarom Sef een foto maakte. Aan de foto zelf is dat vaak niet te zien. Soms maakt dat de foto daarom bijzonder.


Jan Dael: Haren knippen deed moeder zelf. Hier José onder de schaar.

Méér foto's zien van Sef Dael? Klik hier: Portfolio Sef Dael.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


 




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten