donderdag 16 december 2021

Een maand in de Vastenavondkamp (8) - Certificaat 'Maaien met een bosmaaier'

- door Sef Derkx -  

Er is weinig kleur in de lucht vandaag,’ heeft een weerman vanmorgen gezegd. Wat heet? De hemel is loodgrijs, geen sprankje blauw. Bovendien is het waterkoud. Reden genoeg om op zoek te gaan naar wat kleur en warmte.

We zijn uitgenodigd bij Stadstuinderij ’t Zilvermeertje achter de flat aan de Diependijkstraat in de Vastenavondkamp. Het is vandaag een belangrijke dag voor Fazel Ameri (1960) uit Oglan, een stad in het noorden van Afghanistan. Waarom? Eerst maar eens in een notendop wat aan deze decemberdag voorafging.

Fazel woont met zijn gezin sinds 2020 in Blerick. Eerder heeft hij al eens vijf jaar in Nederland gewoond, maar hij was teruggekeerd naar Afghanistan. Het Nederlands gaat hem bewonderenswaardig goed af. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig. Fazel Ameri: ‘Nederlands is moeilijker dan Russisch. Die taal heb ik ook geleerd onder de Russische bezetting van Afghanistan. Ik heb rechten en geschiedenis gestudeerd en was leraar. Hier in Nederland moest ik helemaal opnieuw beginnen. Dat is niet makkelijk, zeker niet voor een zestiger. Maar ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en landgenoten die hier wonen. ‘ 

Als nieuwkomer wilde hij niet met de armen over elkaar gaan zitten. Iets betekenen voor anderen, is belangrijk voor Fazel. Er speelde nog iets, de situatie in Afghanistan. Om de zorgen erover van zich af te kunnen zetten, ging hij als vrijwilliger aan de slag in Stadstuinderij ’t Zilvermeertje. De collectieve moestuin ging vorig jaar zomer van start. Het sociaal hoveniersbedrijf Noord-Limburgs Groen herkende de kwaliteiten en ambitie van Fazel Ameri, nam hem onder zijn hoede en hielp hem aan een leer- en werktraject. Het heeft geresulteerd in een certificaat ‘Maaien met een bosmaaier’. Een filmploeg is present om de uitreiking te vereeuwigen en de direct betrokkenen te interviewen.

Rob Vercoulen van Noord-Limburgs Groen is met een bestelauto naar ’t Zilvermeertje gekomen om het certificaat uit het beroepsonderwijs te overhandigen.  Met welgemeende woorden looft hij de inzet van de cursist. Hij hoopt van harte dat het navolging krijgt. Fazel Ameri dankt iedereen voor de hulp die hij kreeg. Rob Vercoulen hoort het glimlachend aan en neemt nogmaals het woord. Hij is niet alleen met het certificaat naar de Vastenavondkamp gekomen. Nee, hij heeft ook een gloednieuwe bosmaaier bij zich. Als hij de grote, zware doos tevoorschijn haalt, begrijpen we waarom hij met bestelauto ver het terrein is opgereden. Fazel pakt het cadeau voor Stadstuinderij ’t Zilvermeertje zichtbaar opgetogen uit.

 

De grijze, waterkoude dag heeft zo waar warmte en kleur gekregen. Mooi toch?

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.    

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten