dinsdag 14 december 2021

Een maand in de Vastenavondkamp (7) - Gezonde lunch

 - door Sef Derkx - 

Jan Vos (63) is voorzitter van de stichting ’t Zilvermeertje in de Vastenavondkamp. Met zijn grote netwerk is hij ook een verbinder in de wijk. 

Op de donderdag dat we hem spreken, is hij licht gespannen. Zojuist is op basisschool Mikado als proef een gezonde lunch geserveerd voor leerlingen en leraren. Voor vijftig mensen in totaal. Jan heeft er vanaf vanmorgen keihard aan gewerkt. Niet alleen, haast hij zich te zeggen. Hij kreeg meer dan goede hulp van Marina Schmitz. Twee stagiaires, Memoona en Souad, staken ook hun handen uit de mouwen. De kernwoorden van de lunch zijn: gezond, duurzaam, lokaal en vers.

Op tafel stond een prachtige schaal salade caprese met Blerickse buffelmozzarella van de familie Tebben. Verder tonijnsalade, paprika en fruit - verser dan vers. Broodjes van bakkerij ’t Bruëdje, ook al zo’n prachtig Blericks familiebedrijf. Een schaal met kaas en halal vleeswaren en natuurlijk ook zoet broodbeleg en iets te drinken erbij. Verse melk, drinkyoghurt en water met meloen, munt en limoen. Jan Vos en zijn vrouwschappen hebben de handen eraan vol gehad. 


Onderzoek heeft zonneklaar aangetoond, dat veel kinderen opgroeien met een ongezonde leefstijl. Basisschool Mikado in de Vastenavondkamp wil graag iets betekenen in het aanleren van gezonde gewoontes. Natuurlijk wel op een positieve manier. De school kan het niet alleen. Samen met kinderen, ouders, vrijwilligers uit de wijk, sportklas Blariacum, TSO Brood&Spelen, gemeente Venlo, Venlo.fit en andere instellingen en mensen wordt bekeken hoe Mikado in de nabije toekomst een gezonde basisschool kan zijn.   


We zitten met de stagiaires in de woonkamer van buurthuis Vastenavondkamp aan de Diependijkstraat. In de kleine, maar o zo praktische keuken is de proeflunch klaargemaakt en vervolgens met de auto naar de school gebracht. Opeens piept de telefoon van Jan Vos. Een leraar van de Mikado appt of hij wil komen praten over de mogelijkheid om drie maal per week een gezonde lunch te maken. Voor 270 personen.  Lieve hemel, voor zoveel mensen drie maal per week een lunch klaarmaken? Wat een werk! 


Maar Jan Vos’ ogen glinsteren. In gedachten is hij al verbindingen aan het leggen in de wijk. Tussen moeders die helpen met klaarmaken, serveren of opruimen. En dan is er nog een lokaal bedrijf met bestelbusjes. O ja, en bakkerij ’t Bruëdje en Tebben van die heerlijke, gezonde mozzarella van buffelmelk gaat hij ook bellen. Kijken of de samenwerking inniger kan.

Drie dagen per jaar is het vastelaovend same. Voor Jan Vos is het 365 dagen in het jaar Vastelaovendkámp same. In een schrikkeljaar liefst 366 dagen.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

Met dank aan BS Mikado voor de foto's van het lunchbuffet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten