woensdag 8 december 2021

Een maand in de Vastenavondkamp (4) - Ras el hanout

- door Sef Derkx - 

Een van de meest wonderlijke reisgidsen is Treurtrips - (Her)ontdek Nederland van Mark van Wonderen. De journalist omarmt plekken waar niemand zich om lijkt te bekommeren. Gebouwen die staan te verpauperen, vroegoude winkelcentra en badplaatsen waar de vergane glorie pijn aan de ogen doet. Van Wonderen schrijft sarcastisch over deze architectonische droefenis.

Bushalte aan de Vastenavondkampstraat (Google Streetview)

Het centrum van Venlo komt er in de gids bekaaid af. Of juist heel goed. Het is maar hoe je het bekijkt. De schrijver verzucht namelijk dat de stad de treurnis voorbij is. In dagen van weleer was het anders. Venlo was een ‘top-treur-bestemming’. Tot geveinsd verdriet van de schrijver is dit allemaal geschiedenis. Liefhebbers kunnen nog wel terecht in sommige delen van Tegelen en Blerick, want daar: ‘is het nog immer kommer en kwel. Materiaal voor een prima treurtrip.’  Einde citaat.

Afbeeldingsresultaat voor treurtrips

Omslag reisgids Treurtrips (Her)ontdek Nederland

Wat is écht treurig? Mensen te verleiden tot een bezoek aan woonwijken waar zich problemen voordoen. Het treurplektoerisme glijdt gauw af naar voyeurisme. Naar een variant van ramptoerisme. Hoog tijd om poolshoogte te nemen. We stappen op de bus naar Blerick, dat natuurlijk veel meer is dan alleen maar ‘grauw’, zoals Van Wonderen stellig beweert. 

Hij heeft in zijn reisgids een foto opgenomen van Kafkas Supermarkt en Eethuis. Volgens het onderschrift heeft in het winkelcentrum Vastenavondkamp het Pools het Limburgs verdrongen. Hij slaat de plank mis.

Afbeeldingsresultaat voor Kafkas Supermarkt, Drie Decembersingel, Venlo

Interieur Kafkas Blerick (website Kafkas)

Kafkas is geen Poolse (wat zou daar trouwens mis mee zijn?) maar een mediterrane supermarkt met een uitgebreid assortiment. Op de afdeling groente en fruit, komen we verse zwarte rammenas tegen. Kruiden? Ze zijn er in overvloed, vers of gedroogd. Het water loopt ons in de mond. Met buurtbewoners schuifelen we door de winkel, die vol staat met uiteenlopende zaken waar we als hobby-kok enthousiast van worden. We vullen het boodschappenmandje met de ingrediënten voor een Marokkaanse tajine. 



Het recept voor kip uit de tajine met ras el hanout vond ik op de website van 24 Kitchen. Mmmm... klik hier: Recept kip uit de tajine.


De heerlijke stoofpot met het geurige kruidenmengsel ras el hanout, harissa en verse koriander geeft troost na de discutabele treurtrip Vastenavondkamp. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten