vrijdag 15 mei 2020

De Sloopkogel - Sint-Jorisgasthuis


(door Jan Kessels)


Tegenover het voormalige politiebureau stond een gebouw dat ooit markant en plechtstatig was. Het was een Rijksmonument dat stamde uit 1626, zoals de ankers aan de voorgevel aangeven. Helaas deed ook hier de genadeloze sloopkogel zijn werk. Ondanks dat het gebouw met topgevel door oorlogsschade en brand in zeer slechte staat verkeerde, had het gerestaureerd kunnen worden. Maar helaas, het Dagblad voor Noord-Limburg had uitbreiding nodig om de krant te kunnen drukken. 
Aan de achterzijde van het pand aan de Grote Kerkstraat  bestond die mogelijkheid. Het Sint Joris Gasthuis stond echter in de weg en werd in 1960 gesloopt na 334 jaar dienst te hebben gedaan. Als Gasthuis en als armenhuis (van 1820 tot 1856) voor vondelingen, wezen, onwettige kinderen en ouden van dagen. Daarna als gewoon woonhuis in eigendom van Henri Goossens en de familie A. Soree-Hauser. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door Jules Kayser plannen gemaakt om het pand te restaureren en te gaan gebruiken als streekmuseum. De oorlog gooide echter roet in het eten.

De geschiedenis begint eigenlijk aan de Gasthuisstraat die in de veertiende eeuw nog Steynenstraeten werd genoemd samen met de huidige Steenstraat. Na de aanleg van de Markt in de zestiende eeuw werden het gescheiden straten en werd het gedeelte bij het gasthuis Gasthuisstraat genoemd. Dat gasthuis werd gebouwd in 1375 en later uitgebreid met een kapel: de huidige Sint Joriskerk. Deze kwam in 1702 in handen van de Hervormde kerk. Reden waarom de zorg voor de burgers van Venlo en vreemden werd verplaatst naar het in 1626 gebouwde pand aan wat toen de Sint Chrispijnstraat of Sint Chrispinusstraat heette. Pas later werd de straat als Looihofstraat en later Lohofstraat vernoemd naar het gilde van de schoenmakers en de leerlooiers.



De drukkerij van de krant heeft niet lang stand gehouden. Eind jaren tachtig werd het gesloopt en sindsdien ligt de grond braak. Een eerste nieuwbouwproject met appartementen mislukte. Momenteel ontwikkelt woningcorporatie Antares een nieuwbouwproject, waarbij hopelijk rekening wordt gehouden met de historie van het gebied.
Ook hier geldt dat met enige doorzetting en een gezonde visie op cultureel erfgoed het pand behouden had kunnen blijven. Zeker in dit gebied dat toch al afscheid heeft moeten nemen van veel erfgoed, zoals onder meer de kazerne, het arsenaal, de stadmuur en de looimolen.


Reageren? Stuur Jan Kessels een e-mail: jgmmkessels@ziggo.nl 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten