maandag 4 mei 2020

Oorlog & Bevrijding - De foto's van Pieter Duijf

‘Hierbij mijn Top Vijf. De keuze was niet eenvoudig. Het zijn er dus zeven geworden, ‘schrijft Pieter Duijf, gelegenheids-Floddergatsblogger, free-lance journalist en hoofdredacteur van het periodiek De Kapper, Veldense Praatjes & Plaatjes. Pieter is zeer betrokken bij zijn geboorteplaats Velden, een dorp waar ook wij jeugdherinneringen hebben liggen en dan met name in Schandelo.

De zeer jonge Joodse meisje Mary en Annie - de Veldense 
equivalenten van Anne Frank- , die na verklikkerij door ' beul' Berendsen acht dagen in een politiecel werden opgesloten, alvorens ze naar Auschwitz werden afgevoerd in dezelfde trein wellicht als die van Anne Frank. Het gehuil en gekrijs van de meisjes vanuit de politiecel moet voor buren en voorbijgangers door merg en been zijn gegaan. Voor mij is het een raadsel dat andere politiemensen (bewakers) hen niet hebben vrijgelaten.


Het zwaar beschadigde Scholtishuis met op de achtergrond de verwoeste kerk. De dorpskern was voor een groot gedeelte weggevaagd.


De broers Geurts (Deeperhof Schandelo) in het Venlose ziekenhuis nadat in de nacht van 25 op 26 juli 1942 een Duitse nachtjager een Engelse bommenwerper boven Schandelo had neergehaald. Pierre Geurts(helemaal rechts op de foto) overleeft het drama uiteindelijk niet. Pierre was nog niet eens hersteld van het bombardement op 2 juni.

10 mei 1940 - Het Duitse leger trekt tussen Velden en Grubbenvorst de Maas over. Het waren jongens van net over de grens heb ik me ooit door Frits Berden (van de Koster) laten vertellen. Zij wisten de weg bijna blindelings te vinden.


De kinderen van de familie Kuijpers aan de Rijksweg bij de zelfgebouwde schuilbunker.


Door het oorlogsgeweld raakte Feestzaal Litjens ('t Centrum) zwaar beschadigd. Een jaar na de bevrijding was het lokaal alweer behoorlijk hersteld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten