dinsdag 5 mei 2020

Oorlog & Bevrijding - De foto's van Gerrit van der Vorst


Voor iemand die zich zo bezighoudt met WO II als Gerrit van der Vorst , is een keuze van vijf foto's natuurlijk een onmogelijke opgave. Zelfs met twintig foto’s had hij het nog niet gered. Daarom heeft hij zich laten leiden door wat meteen bij hen opkwam: mensen:


1. Bij de bevrijding van Venlo moet toch allereerst gedacht worden aan de rampzalige verwoestingen, zoals in de Nieuwstraat. Op een of andere manier komt dan echter ook de onwezenlijke foto van de Melodiansingers op de puinhopen van de Klaaskerk op mijn netvlies. Zouden ze daar werkelijk opgetreden hebben: zang op de puinhopen als begin van een nieuwe start? 
2. Een foto van de bevrijding van Blerick door de Schotten. De kwaliteit van de foto (NIOD) is slecht, maar zo’n Schotse soldaat die daar in die Godverlaten, deels vernielde Antoniuslaan volledig op zichzelf teruggeworpen is – nou ja, die fotograaf was er natuurlijk ook – intrigeert me mateloos.
3. De foto van Jan ‘Ambrosius’ Hendrikx mag niet ontbreken. Een 
eenvoudige Venlose jongen die toen (maart 1943) aan de vooravond stond van een imposante verzetscarrière die een dik jaar zou duren. De foto symboliseert voor mij de wrange beleving van veel mensen bij de bevrijding: het verdriet om gevallenen. Langere tijd werd gehoopt op Jan's terugkeer, maar hij was verdwenen in de mist. 

4. Het zijn er eigenlijk twee, maar ik tel ‘m voor één: de foto’s van Mary Winnik en Annie Koekoek, die symbool mogen staan voor de Jodenvervolging in Venlo. 
5. De foto van Johan Berendsen, begin oktober 1945 terug in Venlo, op  klompen. .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten