maandag 4 mei 2020

Oorlog & Bevrijding - De foto's van Marcel Hogenhuis

4 en 5 mei 1945
4 en 5 mei 2020

Vijfenzeventig jaar zijn voorbijgegaan. De verhalen uit de oorlog gaan echter nooit voorbij, omdat het vaak verhalen met eeuwigheidswaarde zijn. Op onze Floddergatsblog hebben we vanaf het begin veel aandacht gegeven aan de Tweede Wereldoorlog in Venlo.  

In het kader van de herdenking van oorlog en bevrijding hebben we onze bloggers, beeldresearchers en lezers gevraagd hun favoriete oorlogsfoto’s uit de huidige gemeente Venlo te kiezen. De foto’s van hun keuze plaatsen wij vandaag en morgen op de Floddergatsblog. We vervolgen met Marcel Hogenhuis. Wie Tweede Wereldoorlog in Venlo zegt, zegt in één adem Marcel Hogenhuis. Hij is de expert.

De schok over de Duitse inval was groot in mei 1940. Toch kwam het openbare leven weer snel op gang, zoals deze foto symboliseert: abrupt beëindigd leven op de voorgrond, nieuw leven op de achtergrond.


Originele kleurenfoto’s van Venlo in oorlogstijd zijn zeldzaam. Deze opname uit maart 1941, is voor zover bekend de laatste opname op lage hoogte van het dan nog ongehavende Venlo. 


Er zijn veel beelden van de verwoestingen als gevolg van de bombardementen najaar 1944. Bij dit plukje hulpverleners in de enorme woestenij voel je bijna hun machteloosheid.



De bekende foto van Jocus-prins Funs van Grinsven tussen de puinhopen van zijn huis, blijft hét symbool van herwonnen levenslust en hoop. Deze foto toont de veerkracht en mentaliteit van de Venlonaren: men steekt zelf de handen uit de mouwen om de sporen van de oorlog weg te poetsen.



Gruwelijkheden van de Duitse bezetting: gefusilleerde verzetsstrijders bij de Toeperweg. Dit en de gezichten van hun beulen was het laatste wat zij zagen. Hoe eenzaam was hun einde.

1 opmerking: