donderdag 7 mei 2020

Van nul toe nu - Het blijft stil in Kepelke van Genuë

(door Albert Lamberts)
In mijn lagere-schooltijd was ik vanaf de tweede klas  -  tegenwoordig groep 4 - misdienaar in wat nu de Martinusbasiliek is. Net als mijn oudere broers en vele kinderen van de nabij gelegen Martinusschool. Kapelaan Delhoofen had ons de Latijnse gebeden, zoals het confiteor, leren uitspreken en we hadden een kaart met de teksten daarvan, die we als geheugensteun tijdens de mis konden gebruiken. En vanzelfsprekend werd er in de kerk geoefend. Elke week kregen we via de meneer of broeder van de Sint-Martinusschool het rooster van te dienen missen en/of lof. Geen betoog, dat wij, mijn broers en ik, bij voortduring ‘in de prijzen’ vielen. We woonden dicht bij de kerk, gingen niet met vakantie en we waren met zijn zessen. Ach, het was niet saai, niet echt belastend. Je wist gewoon niet beter. De regelmaat van mis dienen in wat destijds nog  Martinuskerk was werd in één maand van het jaar enigszins doorbroken: in de meimaand. Dan werd onze misdienaarsbijdrage aan de liturgieviering elders gewenst. 


’t Kepelke van Genuë; op de deuren de mededeling van de bisschop, dat er geen erediensten zullen plaatsvinden (foto Albert Lamberts)


Van oudsher is die maand in de katholieke  kerk de Mariamaand.  De moeder van Jezus staat dan wat meer in de belangstelling. In Venlo kreeg en krijgt die devotie vooral gestalte door extra missen in de Kapel van Genooi, in de volksmond Kepelke van Genuë. In de meimaand werd vroeger in plechtige processie het beeld van O.L. Vrouw van de dekenale kerk naar de kapel gedragen en in de kapel werd elke morgen, om half zeven of zeven uur, dat weet ik niet meer precies, een mis opgedragen door een kapelaan van de Martinusparochie, waaronder de kapel sinds 1829 ressorteert.  Dus als misdienaartje in alle vroegte op de fiets langs de Maas naar Genooi, waar de thans welhaast legendarische koster Jacobs ons verwelkomde. Boven de velden steeg de veldleeuwerik vrijwel loodrecht omhoog en liet daarbij zijn welluidend gezang horen. Tientallen beminde gelovigen woonden de vroege mis bij. Ja, het had iets, iets aparts. Tegen acht uur was je als misdienaar weer thuis, keurig op tijd voor het ontbijt.

De kapel mag zich sinds mensenheugenis in een grote aantrekkingskracht verheugen, zelfs nu nog, in een tijd waarin veelal nog slechts doopsel, communie, kerkelijk huwelijk en begrafenis de ontkerkelijking nog enigszins weten te camoufleren. De kapel echter wordt nog veel bezocht door gelovigen en … niet-gelovigen, die er gewoon even binnenstappen om er met hun gedachten alleen te zijn. Een Weesgegroetje , een kaarsje aansteken, even mediteren of mogelijk een wens of gedachte opschrijven in het boek in de entreeruimte van de kapel. Deken Jos Spee vertelde dat er momenteel zelfs dubbel zoveel mensen de kapel bezoeken dan normaal. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het huidige gebrek aan reguliere erediensten, die in elk geval tot 1 juni zonder publiek moeten plaatsvinden, maar het zou ook maar zo eens kunnen, dat in deze ‘coronatijd’ mensen toch steun zoeken bij O.L. Vrouw van Genooi. In tijden van nood, crisis of oorlog, ja zelfs bij individueel  ongemak werd en wordt de kapel voor velen een toevluchtsoord.

Bezoekers mogen de kapel nog binnen, maar op gepaste afstand van elkaar blijven (foto Albert Lamberts)

De woorden van deken Spee worden duidelijk bevestigd door het grote aantal opgestoken kaarsjes in de kapel. Ook in de ernaast gelegen Kruiswegkapel staan tientallen ontstoken kaarsen in de daarvoor bestemde bakken.  
Maar toch: dit jaar is in de meimaand alles anders. Al meer dan 150 jaar is de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo in de meimaand een vaste gast in Genooi. In het zogeheten Processiepark bij de kapel luistert het gezelschap normaliter  een mis op, maar dat is dit jaar niet aan de orde. Ook het plaatselijke Koninklijk Philharmonisch Gezelschap, Venlo’s oudste muziekgezelschap, dat over twee jaar zijn tweede eeuwfeest viert, en de Koninklijke Zangvereniging Venlona zullen hun jaarlijkse tocht naar Genooi dit jaar niet maken.

Dit jaar blijft het stil in ’t Kepelke van Genuë. Geen missen – er is geen misdienaar nodig -, geen muziek. O.L. Vrouw van Genooi zal het dit jaar zonder deze extra devotie moeten stellen.

Volgende week: Al eeuwenlang een plaats van devotie

Reageren? Stuur Albert Lamberts een e-mail: albertslamberts@home.nl.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten