maandag 4 mei 2020

Oorlog & Bevrijding - De foto's van Albert Lamberts

4 en 5 mei 1945
4 en 5 mei 2020

Vijfenzeventig jaar zijn voorbijgegaan. De verhalen uit de oorlog gaan echter nooit voorbij, omdat het vaak verhalen met eeuwigheidswaarde zijn. Op onze Floddergatsblog hebben we vanaf het begin veel aandacht gegeven aan de Tweede Wereldoorlog in Venlo.  

In het kader van de herdenking van oorlog en bevrijding hebben we onze bloggers en beeldresearchers gevraagd hun favoriete oorlogsfoto’s uit de huidige gemeente Venlo te kiezen. De foto’s van hun keuze plaatsen wij vandaag en morgen op de Floddergatsblog
.


Albert Lamberts heeft een stapel boeken over de Venlose geschiedenis geschreven, die even hoog is als de toren van Nedinsco. Bij wijze van spreken. Hij verstaat de kunst om historie toegankelijk te maken voor een groot publiek. Die kwaliteit combineert hij met vasthoudendheid. Dossier naar dossier wordt door hem uitgeplozen, onverdroten gaat hij verder. Albert is een gewaardeerde co-blogger op de Floddergatsblog.


Albert Lamberts:
'Ai, een top-5. Daar wil ik me eigenlijk toch niet aan wagen. Wel aan het inzenden van enkele foto’s, die mij aanspreken. 

Wat mij opviel toen ik in mijn oorlogsarchief bladerde, hoe vrolijk vaak de gezichten van die jongemannen zijn, die gestoken in militair kloffie, bijvoorbeeld luchtafweergeschut bedienen, een sigaretje roken gedurende schietpauzes of op weg zijn naar het slagveld. Zie het groepje rond het luchtafweergeschut op de Groote Heide. Zijn zij zo zeker van hun zaak? Of is het camouflage?

Ik heb voor foto’s van de Fliegerhorst gekozen, omdat dit Duitse, militaire vliegveld een van de grootste, zo niet het grootste was van Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Van daaruit stegen bommenwerpers op naar Engeland om daar dood en verderf te zaaien. Van daaruit opereerde de belangrijkste verdedigingslinie van de Duitsers tegen geallieerde luchtaanvallen. En de Fliegerhorst was oorzaak van een hoop ellende in de stad Venlo, die leed onder de geallieerde bombardementen om dit vliegveld te vernietigen, zoals later de Maasbruggen de oorzaak zouden zijn van de geallieerde aanvallen eind 1944. De Fliegerhorst fungeerde later nog als vliegveld voor de geallieerde strijdkrachten.

Ik heb ook foto’s van Duitse propaganda bijgevoegd. Zonder die indoctrinerende propaganda hadden de Nazi’s geen strijd kunnen voeren. De waarheid deed er niet toe. Toen propaganda-minister Josef Goebbels in het laatste oorlogsjaar tijdens een massabijeenkomst de vraag schreeuwde Wolt Ihr den totalen Krieg? werd een bijna hysterisch Ja gebruld.

Propaganda, waarheid. We zijn gewaarschuwd. Toch?

En voor de aardigheid: de omslag van een boekje met satire, betrekking hebbend op het Nazi-bewind.






 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten