dinsdag 5 mei 2020

Oorlog & Bevrijding - De foto's van Peter Verhoeckx


5 mei 1945
5 mei 2020


Vijfenzeventig jaar zijn voorbijgegaan. De verhalen uit de oorlog gaan echter nooit voorbij, omdat het vaak verhalen met eeuwigheidswaarde zijn. Op onze Floddergatsblog hebben we vanaf het begin steeds veel aandacht gegeven  aan de Tweede Wereldoorlog in Venlo.

In het kader van de vijfenzeventigjarige herdenking van oorlog en bevrijding hebben we onze bloggers en beeldresearchers gevraagd hun favoriete oorlogsfoto’s uit de huidige gemeente Venlo te kiezen. De foto’s van hun keuze plaatsen wij op 4 en 5 mei op de Floddergatsblog.

We presenteren de keuze van Peter Verhoeckx, trouw lezer van de Floddergatsblog. Peter heeft mij enkele jaren geleden de brieven laten lezen, die vader geschreven heeft over de bevrijding van Blerick en de evacuatie enkele dagen naar Eindhoven. Dat prachtige verhaal gebruik ik nog steeds in mijn lezing over de rampzalige maanden, dat Venlo een frontstad was en De Maas de scheiding tussen bezet en bevrijd.

Peter Verhoeckx:

"Bijgaand mijn, in dit geval denk ik, wat onorthodoxe keuze.
Foto 1 heeft op de achterzijde het opschrift ‘Beisetzung der Kameraden Noak und Bohrig, 11V40’.
Foto 2 heeft op de achterzijde het opschrift ‘Blerik an der Maas 11V40. Flotter Vormarsch.’
Foto 3 heeft op de achterzijde het opschrift ‘Maasbrücke in Venlo von Blerik gesehen 11V40.
Foto 4 en 5 zijn van het kerkhof aan de Blumenkampstraat bij het St. Josephziekenhuis.

De keuze is op deze foto’s gevallen omdat foto 1 ook het leed aan Duitse kant laat zien, ook hier stierven vaders, zonen, echtgenoten.
Foto 2 vanwege de luchtigheid die deze foto uitstraalt, als ging het om een schoolreisje ipv. een wrange oorlog.
Foto 3 vanwege het imposante karakter van de opgeblazen Maasbrug in vergelijking met de Duitse soldaten op de foto.
Foto’s 4 en 5 vanwege datgene wat foto’s van oorlogskerkhoven allemaal uitstralen, of het nu in Ysselstein, Margraten of Verdun (WO I) is: zinloosheid, pijn, verdriet, machteloosheid."





Geen opmerkingen:

Een reactie posten