maandag 30 augustus 2021

Chocoladefabriek - een gedicht van Herman Verweij

 



CHOCOLADEFABRIEK


Waar historie aan kleeft, wat ons mee-

voert naar vroeger, kan niet in de kliko.

 

Wat je afbreekt verdwijnt te voorgoed.

Wat rest: brokken chocola tussen het puin.

 

Lef, de naam van het scheepje dat aan-

meert bij toen: broze gevel met artrose.

 

Twee broertjes varen op fantasie en vol-

harding, glibbervoeten in rivierklei. Met

 

durf in de ransel scheppen ze uit bouwval

ijs. Erfgoed gaat glanzen als het werkzweet

 

verdampt. De geur van chocola keert

terug, zelfs de schoorsteen blijft bestaan.

 

Herman Verweij


(foto Chocoladefabriek in 1922, met dank aan Will Sorée)

vrijdag 27 augustus 2021

Van nul tot nu van woensdag 25 augustus 2021 - ‘Weldenkende kiezer’ koos Nolens

- door Albert Lamberts - 

Men gaat, in zijn geboorteplaats, een standbeeld oprichten voor Venlo’s grote zoon Mgr. Nolens. Met die woorden begon schrijver Jan Verzijl een kort artikel over Nolens in het plaatselijk blaadje De Luif van september 1953. Dat beeld, van de hand van kunstenaar Charles Vos, werd onthuld in wat nu het Nolenspark heet. Het beeld is een eerbewijs aan een groot Venlonaar, die nationaal en internationaal grote vermaardheid genoot. Ja, hij was priester, maar zijn bekendheid ontleende hij aan zijn ‘profane arbeid’, aan zijn politieke loopbaan. 





Geboortehuis van Willem Nolens aan de Grote Beekstraat

Toen in 1896 het Tweede-Kamerlid Mr. Leopold Haffmans overleed kwam de afvaardiging van kiesdistrict Venlo vacant. In eerste instantie stelden zich kandidaat Ch. Houben, lid der provinciale staten en burgemeester van Venlo, mr. W. Nolens, doctor in de rechten en in de staatswetenschappen en leraar te Rolduc, Emile Haffmans, lid der Provinciale Staten te Rodebeek bij Arcen en de luitenant-kolonel der marechaussees M.A. Diekhol te Leeuwarden. Verder werd er van verschillende zijden op aangedrongen dat ook de heer. mr. J.H.A. van Basten-Batenburg, lid der Provinciale Staten, te Tegelen, zich kandidaat zou stellen, hetgeen hij in overweging nam. Dit is nu 125 jaar geleden.

Willem Hubert Nolens werd geboren op 7 september 1860 in Venlo als tweede zoon van leerlooier Martinus Nolens en Hermina Hubertina Linskens. Hij bezocht de h.b.s. in Venlo en het college in Weert, waarna een studie filosofie volgde in Rolduc en aansluitend rechten en staatswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Op 24-jarige leeftijd begon Nolens zijn theologische studie aan het Groot Seminarie in Roermond. Op 25 maart 1887 was zijn priesterwijding. Vanaf 1888 zou hij maar liefst twintig jaar staatswetenschappen, sociologie en moraal-filosofie doceren in Rolduc. Tussendoor was Nolens in 1890 nog gepromoveerd tot doctor in de staatswetenschappen op een proefschrift De Leer van de H. Thomas van Aquino. Op dezelfde dag promoveerde hij ook tot doctor in de rechtswetenschappen. 

Mgr. Willem Nolens 

In de aanloop naar de verkiezingen in 1896 kreeg Nolens alle support van ‘zijn’ krant, de Venloosche Courant, waarvoor hij tussen 1896 tot 1915 honderden artikelen schreef. De krant stelde onomwonden, dat er slechts één persoon was, die als ervaren leeraar, bekwaam rechtsgeleerde en staatshuishoudkundige, als geleerd socioloog, als priester, die met de zedenleer in al haren omvang vertrouwd is in aanmerking kwam om Venlo en zijn district in het parlement waardig en eervol te vertegenwoordigen en dat was Nolens. Onder het kopje Een ernstig woord werd de lezer duidelijk gemaakt, dat er maar één keuze mogelijk was: Wij stellen prijs op de goede bedoelingen des Heeren Haffmans, welke hem er toe hebben geleid, om zijne rust aan de belangen van ons dierbaar Limburg te willen ten offer brengen. De invloed zijner geachte familie verzekert hem een groot aantal stemmen. Hij zal echter moeten toegeven, dat het mandaat der Tweede Kamer niet erfelijk is en hij voor de vierschaar van het gezond verstand zijne zaak tegen Mr. Dr. Nolens moet verliezen. En enkele regels verder: Wat wordt ingebracht tegen de candidatuur Nolens? Niets. Men werpe het op honderdlei zaken. Door allerlei invloeden tracht men te voorkomen, dat iedere kiezer zich rechtuit de vraag stelt: Wie der candidaten is de beste? Wie vereenigt die eigenschappen, welke wij in onzen afgevaardigde ter Wetgevende Kamer kunnen en moeten vorderen? Het antwoord van iedere weldenkenden en onafhankelijken kiezer zal zijn: Mr. Dr. W. Nolens. Ondertekend met Een weldenkend kiezer. Klare taal.  

Nolens aan werktafel (collectie DSM/Regionaal Historisch Centrum Limburg, Maastricht)

De verkiezingen op dinsdag 13 oktober bezorgden Nolens een overtuigende overwinning: 1396 stemmen tegen 699 stemmen voor Emile Haffmans en enkele stemmen voor Ch. Houben en Frans Goossens uit Venlo en Willem Wiertz uit Grubbenvorst. Tot aan zijn dood in 1931 bleef Nolens Tweede Kamerlid. Tot 1918 via het stelsel van kiesdistricten, daarna volgens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging.

Volgende week deel 2.

Reageren? Stuur Albert Lamberts en e-mail: albertlamberts@home.nl.  


donderdag 26 augustus 2021

De Halte XXL van woensdag 25 augustus 2021 - Nieuw Manresa

 - door Sef Derkx - 

We wandelen door de wijk Nieuw Manresa. Buurtbewoner Paul Hesen had ons uitgenodigd, hij wachtte bij bushalte Loyolastraat. De straat met de tongbrekende naam is vernoemd naar de heilige Ignatius van Loyola, de stichter van de jezuïeten. 












Retraitehuis Manresa, circa 1910 (met dank aan Sander Custers van Paper Hills)

Daarmee raken we meteen de geschiedenis. Op 4 juni 1908 werd door deze religieuzen een retraitehuis in gebruik genomen. Het lag op het hoogste punt van de steilrand bij de weg van Venlo naar Leuth. De naam Manresa verwijst naar de geboortestad van Ignatius.

Retraites stierven een zachte dood tijdens de vele vernieuwingen binnen de katholieke kerk sinds de jaren zestig. De jezuïeten vertrokken en Manresa werd een rusthuis voor bejaarde kloosterlingen. Na sloop van het complex verrees vanaf 2020 op deze plek een nieuwe woonwijk. 


Infozuilen bij ingang Nieuw Manresa aan de Casinoweg (foto's Sef Derkx)

Er staan nu twee blokken met appartementen en 24 woningen. De website van de projectontwikkelaar rept opgetogen over kleinschalig, duurzaam en energiezuinig. Veel monumentale bomen van het retraitepark zijn dan ook behouden gebleven. Tot genoegen van onder meer de eekhoorntjes. Twee van die oorspronkelijke bewoners kruisen in ijltempo ons pad. Er huizen hier ook veel vleermuizen. Om de populatie te beschermen zijn door een vleermuisdeskundige nestkasten opgehangen. 






Appartementen in het park Nieuw Manresa (foto's Sef Derkx)

Nieuw Manresa is gasloos. Koukleumen kunnen op deze augustusdag de warmtepomp aanzetten, want de herfst lijkt aangebroken. We zijn op weg naar een punt dat om een andere reden generaties Venlonaren koude rillingen bezorgde: de Galgenberg. Openbare executies vonden tot in de achttiende eeuw voor het stadhuis plaats. De lijken werden vervolgens overgebracht naar deze plek en ter afschrikking opgehangen. Een gedenkteken in cortenstaal herinnert aan de Galgenberg. Het maakt deel uit van de Archeoroute Limburg. Als je er staat, kun je met je telefoon informatie oproepen. Feiten, overlevering en fictie worden vrolijk door elkaar gehusseld.


Archeopunt Galgenberg (foto's Sef Derkx)

We worden aangesproken door een vriendelijke bewoner van Nieuw Manresa.  Henny Langerak is opgegroeid aan de Waterleidingsingel. Met zijn vriendjes ging hij vroeger vaak op ontdekkingstocht in het park van het retraitehuis. Achter een traliehek, dat ze open wisten te krijgen, was een soort put. Ze daalden erin af en vonden een onderaardse gang die uitkwam bij de Lourdesgrot. Superspannend natuurlijk. Het avontuur werd verstoord door een pater die hen wegjoeg. 





Henny Langerak woont op Nieuw Manresa, in het voormalige kloosterpark speelde hij vroeger met zijn vriendjes (foto Sef Derkx)

Ja hoor, hij weet nog waar de Lourdesgrot was. Tegen de steile helling vinden we de restanten. Het religieuze monument is overwoekerd door groen, de natuur is als het ware druk doende met de herovering.




Restanten van de voormalige Lourdesgrot (foto's Paul Hesen)

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

zondag 22 augustus 2021

Nappie werd illegaal geëvacueerd - Een bankje uit Venlo in Veendam.

- door Jo Strijbosch -   

Januari 1945 - Opa en oma van moederskant, Bér Bouten en Sjaan Sparidaans, lopen met hun kinderen Paul en Annie naar Kaldenkerken. Venlo ligt in de frontlinie en duizenden inwoners worden gedwongen te evacueren naar Noord-Nederland. Te voet gaan ze naar het station in Kaldenkerken. Het weer is bar en boos. Het is steenkoud, er ligt sneeuw en de wind giert om de oren. Het enige wat oma ooit hierover vertelde, is dat ze geen huisdieren mochten meenemen. Maar ze hadden een puppy Nappie en die wilde ze toch echt niet achterlaten. Oma was een flinke dame dus Nappie werd onder de jas verstopt. De hond heeft geen kik gegeven tot in Veendam, weer volgens oma. Het verhaal van Nappie heeft een happy end, want tot diep in de jaren vijftig hebben ze plezier gehad van het beestje.


Nappie

In goederenwagons worden ze vanuit Kaldenkerken naar Veendam vervoerd. De uren durende reis is een martelgang. Ze zitten in volgepropte wagons, zonder verwarming. Het tocht van alle kanten en dat bij temperaturen rond het vriespunt.

Uiteindelijk arriveren ze in Veendam, waar ze hartelijk worden ontvangen en na een warme maaltijd en een nachtje slapen op het stro in de plaatselijke school worden verdeeld over diverse opvangadressen. Ze zijn weg van het oorlogsgeweld, weg uit de levensgevaarlijke frontstad Venlo.

Zoon Paul (18) vindt onderdak bij de familie Schuit aan de Meester J.R. Moddermanstraat 5. 

Mevrouw Schuit met haar twee kinderen.                      

Huis aan de Meester J.R. Moddermanstraat 11.  

Dochter Annie (14) wordt opgevangen op nummer 9 bij de familie Meisner en opa en oma vinden onderdak bij de Stichting Mulder op nummer 11 aan dezelfde straat.

Ter illustratie: in het eerste halfjaar van 1945 zou Veendam, toen der tijd circa 14.000 inwoners, massaal de deur openzetten voor de opvang van zo’n 2.100 Limburgers. 

In oktober 1945 stuurt de gemeente Venlo, namens de evacuees, een bedankbrief, naar Veendam. De brief gaat vergezeld van een plaquette. De plaquette is helaas niet meer aanwezig in Veendam.

De bedankbrief is mede getekend door een grote groep personen die op 17 januari de reis naar Veendam hebben moeten meemaken. Zie het fragment hieronder: 

Tien jaar later, ter gelegenheid van het driehonderdjarig bestaan van de stad Veendam besluit de gemeente Venlo een blijvend aandenken te schenken. Gekozen wordt voor een bankje met daarin verwerkt drie tegels: het gemeentewapen van Veendam, het gemeentewapen van Venlo en een tegel met de tekst Venlo dankt Veendam.

De gemeente Veendam zoekt een passende locatie voor het bankje en vind die uiteindelijk in een parkje gelegen tussen De Brink en de Dominee Sannestraat, ter hoogte van het oude Veendam en de nieuwbouwwijk.

De tegels zijn vervaardigd door Russel-Tiglia te Tegelen. De firma is vooral bekend geworden door de productie van sieraardewerk en van grof-keramiek, keramische bouwproducten zoals stenen en dakpannen.

De tegels worden op 19 juli 1957 verstuurd, vergezeld door een schrijven van het gemeentebestuur van Venlo met daarin onder meer het volgende advies:

Wij mogen hierbij verder opmerken, dat door de firma Russel-Tiglia te Tegelen, die deze tegels heeft vervaardigd, is geadviseerd de tegels 1 cm terug te plaatsen ten opzichte van de voorkant metselwerk, zodat een hegge van 1 cm ontstaat en daardoor eventuele beschadigingen van tegels zoveel mogelijk kan worden voorkomen.

Een goed advies want nu, bijna vijfenzestig jaar later staat, het bankje er nog altijd puik bij. Al heeft de tand des tijds toch wel aan de tegels geknaagd. In een brief van 2 september 1957 deelt de gemeente Veendam mee dat de  plaatsing van het bankje voltooid is.

Zie hier enkele foto's van het herinneringsbankje in augustus 2021:



 

 

                                  

 


 

 

     

 












Met dank aan Anna-Ruth Koorn, medewerker Cluster Digitale Dienstverlening Gemeente Veendam en Willem van der Werf, vrijwilliger van de stichting Veendammer Internet Persbureau.

Reageren? Stuur Jo Strijbosch een e-mail: strijboschjo@gmail.com.


vrijdag 20 augustus 2021

Een interessante reactie op 'Een zomers reisverslag uit het kloosterdorp Steyl II'

Broeder Heinz Helf reageerde op de blog over de dubbelkerk van het Missiehuis Sint-Michaël in Steyl: https://sefderkx.blogspot.com/.../een-zomers-reisverslag.... en stuurde twee tot nu toe niet gepubliceerde foto's.

Het gebedshuis lag vanaf 3 december 1944 tot en met 1 maart 1945 in de frontlinie en werd zwaar beschadigd. In 1955 volgde het herstel van de torenspitsen. Heinz Helf hielp daarbij als timmerman.

De zwaar beschadigde dubbelkerk van het Missiehuis na de bevrijding op 2 maart 1945. Vanaf 3 december 1944 was de Maas frontlinie tussen de geallieerden en de bezetter, de gevolgen zijn te zien op deze foto (archief SVD).

Een prachtige, maar voor iemand met hoogtevrees ook beangstigende foto. Links beneden staat een nog jonge broeder-timmerman Heinz Helf (foto Archief SVD).

Het kruis is op de toren geplaatst en daarmee is het hoogste punt bereikt, voor de mensen wacht beneden het pannenbier (foto Archief SVD).


donderdag 19 augustus 2021

De Halte XXL van woensdag 18 augustus 2021 - Doodsbeenderenboom

- door Sef Derkx -  

We vieren dit jaar vakantie Rundumhausen. Een geruststellend idee voor iemand met heimwee. Een strandvakantie of een ontdekkingsreis naar een uithoek van de wereld reizen? Liever niet. Globetrotten bewaren we tot een volgend leven. Wie wat bewaart, heeft wat in een volgende incarnatie. Onze favoriete bestemming voor een dagtocht is het kloosterdorp Steyl. Arriva brengt je erheen met lijn 66, je reist comfortabel in een luxe streekbus. Get your kicks on route 66, neuriën we met Mick Jagger in gedachten. 


Dubbelkerk bij het Missiehuis (foto Heinz Helf SVD)

In Steyl kregen we een inspirerende rondleiding van broeder-fotograaf Heinz Helf in de bovenkerk van het Missiehuis. Het was broeierig warm, dus zochten we na afloop het terras Bellevue op van de Jochumhof. Je hebt er een magnifiek uitzicht over de Maas richting de stuw van Belfeld of het veer naar Baarlo. Het is heel opvallend, dat de meestal plaatsen vrij zijn op dit terras.

Pater Jochum (colelctie Missiehuis Steyl)

De botanische tuin van Steyl is in 1933 aangelegd door biologieleraar pater Jochum. Hij wilde de priesterstudenten in contact brengen met de natuur. Het enthousiasme van de ‘groene’ pater werkte aanstekelijk. Van kwekers uit de buurt kreeg hij bijzondere bomen. Steyler kloosterlingen namen stekjes en zaden mee vanuit missieposten in Azië, Afrika en Amerika. De oorspronkelijk flora staat er goeddeels nog, de hoofdstructuur van de tuin is niet veel veranderd. In de jaren zeventig zijn verschillende thematuinen aangelegd, zoals de heemtuin met voor Noord-Limburg karakteristieke plantengemeenschappen. Op muren groeien zeldzame planten, in de mortel tussen stenen vinden we de muurleeuwenbek en steenbreekvaren. We doen nog een ontdekking. Het is een boom met de macabere naam  doodsbeenderenboom.








Waarschijnlijk achttiende-eeuwse muur met in mortel waardevolle begroeiing, waaronder steenbreekvaren en muurleeuwenbek (foto's particuliere collectie) 

De kloostergebouwen van Steyl dateren uit de negentiende en de twintigste eeuw. Op een steenworp afstand van ons terras, aan de zuidkant van het dorp, ligt de Maashoek met huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het is de periode dat het Steyl economisch voor de wind ging als losplaats aan de Maas voor onder meer mergel en steenkool. De sfeer is hier anders dan in tussen de kloosters. De Maashoek doet meer denken aan het witte stadje Thorn. Bij het hoogwater van afgelopen juli werden de bewoners geëvacueerd. Men was als de dood dat de buurtschap zou onderstromen, zoals in de rampjaren 1993 en 1995 en recenter in 2003. De waterkeringen werden verzwaard. Om extra tegendruk te creëren pompte men zelf Maaswater over en kwam een deel van de Maashoek gecontroleerd blank te staan. Gelukkig, het liep goed af. 

Een interessante sfeerreportage, vinden we in het dagblad Trouw, klik hier:  Kloosterdorp Steyl tussen hoop en vrees.  

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.


woensdag 18 augustus 2021

Een zomers reisverslag uit het kloosterdorp Steyl II


 - door Sef Derkx - 

Twee weken geleden bezochten we Steyl in gezelschap van kennissen uit Duitsland. Het kloosterdorp was, is en blijft een heel bijzondere plek in Venlo. Als je er nog nooit geweest bent, kijk je er je ogen uit. Wanneer je in je jeugd bovendien niets hebt ‘meegekregen’ van het katholieke geloof, val je in Steyl van de ene verbazing in de andere. 













Missiehuis Sint-Michael met dubbelkerk in de jaren dertig (foto Jan de Jong/collectie Limburgs Museum)

We mochten onder inspirerende begeleiding van broeder Heinz Helf door het Missiehuis lopen, waarvan het oudste gedeelte dateert uit de jaren 1876 en 1877 en dat werd gebouwd door aannemer Frans Peeters uit Baarlo. 

















Prentbriefkaarten van het Missiehuis en de dubbelkerk uit de periode circa 1905 tot 1915 (particuliere en onbekende collecties)

Tussen 1881 en 1884 verrees bij het Missiehuis Sint Michaël in Steyl een neogotische kerk naar schetsen van de bouwkundige Jos. Prill, priester van het Aartsbisdom Keulen. Het beeldbepalend gebouw is 34 meter lang en iets meer dan twintig meter breed. Niet echt groot, maar van de nood is een deugd gemaakt. In het gebedshuis is een benedenkerk en een bovenkerk. 

De twee torens in de westgevel worden bekroond door achtkanten met spitsen. Tussen de torens is een loggia met bogen op zuilen. Het meer dan levensgroot beeld van aartsengel Michaël staat in een nis tussen beide torens en lijkt de Maasschippers te groeten.


Benedenkerk in 1920 (collectie SVD)

Beschadigde dubbelkerk in 1945 (collectie SVD)

Zuidgevel van de dubbelkerk met ingang (foto Heinz Helf SVD)

Zuidgevel in de herfst (foto Heinz Helf SVD)

De benedenkerk wordt gebruikt voor kerkelijke plechtigheden en is toegankelijk. De ruimte is in 1972 ingrijpend gemoderniseerd onder leiding van kunstenaar-architect Will Horsten uit Kevelaer. Hij koos bij het altaar met tabernakel en de lezenaar heel bewust voor ruw aluminium, een materiaal met grote expressiemogelijkheden. Middelpunt is de bronzen graftombe van Arnold Janssen, de stichter van dit kloosterdorp. Achter de tombe is een een raam van in beton gevat gekleurd glas uit het atelier Flos in Steyl. Als de zon ondergaat, stroomt een golf van gekleurd, diffuus licht de kerk binnen.  Van Heinz Helf ontvingen we een serie schitterende foto's van de benedenkerk, die we hier laten volgen:























Sfeerreportage benedenkerk (foto's Heinz Helf SVD)

De bovenkerk die op zondagen in de zomer is opengesteld is een parel van neogotiek. We schreven er onlangs uitgebreid over, klik Bovenkerk Missiehuis Sint-Michael. De stichter van het kloosterdorp Steyl, de Duitse priester Arnold Janssen, had een bijzondere band met engelen. Het Missiehuis is naar aartsengel Sint-Michaël vernoemd. In de bovenkerk staat de engelenverering centraal. De gevleugelde wezens zijn vereeuwigd in de glas-in-loodramen en altaren. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.