donderdag 23 februari 2023

De Halte XXL van woensdag 22 februari 2023 - Een rondje langs de kerk in Hout-Blerick

 - door Sef Derkx - 
De bussen van Arriva reden na de staking weer. Dus op naar de slager van Hout-Blerick voor kerboet en huidvleis. 



Exterieur Sint-Josephkerk, 2018 (van website Kerkgebouwen in Limburg)

Daar bleef het niet bij. We maakten ook een rondje om de Sint-Josephkerk. Jaren geleden waren we er voor een begrafenis. In onze herinnering was het een stemmig interieur. Het bleek niet mogelijk om ons ervan te vergewissen of dit klopte. Het gebouw was gesloten. Voor de energiecrises bleek het al te duur om de kerk te verwarmen voor een handjevol kerkgangers. Met angst en beven werd het onvermijdelijke groot onderhoud tegemoet gezien. Het was als het spreekwoordelijke zwaard van Damocles. Besloten werd het bedehuis te onttrekken aan de eredienst. De karakteristieke kerk ging in de verkoop. De hoop was gevestigd op een investeerder, die er bijvoorbeeld appartementen in zou willen realiseren. In de geest van de plannen met de Heilig Hartkerk op weg naar Genooy en de Mariakerk in de Boekend. Het was echter stil rond de Sint-Josephkerk toen wij er wandelden. Een mooie dorpse stilte.



Exterieur Sint-Josephkerk, 2018 (van website Kerkgebouwen in Limburg)

Geen geluiden van bouwvakkers. Hoewel? De februaridag had de belofte in zich van de naderende lente. De vogels zongen uitbundig. Ongetwijfeld zei hun instinct dat de tijd aangebroken was om een nest te gaan bouwen. Bouwvakkers van ornithologische origine. Er speelt nog wat, hoorden we. Onlangs stond er een chique auto op het kerkplein. Mogelijk van het bisdom. Twee heren waren zeker een uur binnen. Misschien gloort er weer hoop voor het bedehuis, dat beeldbepalend is voor Hout-Blerick. 

Gevelsteen met de tekst: + STATE FORTES IN FIDE + / SICUT FIRMUM ME POSUIT REVNUS(?) / DOM. DR. G. BAUDUIN VIC. GEN. EP. / RURAEM 1 10 1939 / DESTRUCTUS 20 II 1944 / ME REPOSUIT STRIJKERS / DECANUS VENLO 13 7 1952. (van website Kerkgebouwen in Limburg)

Een gevelsteen met een Latijnse tekst herinnert aan een rampdag. Op maandag 20 november bracht de terugtrekkende bezetter een springlading tot ontploffing in de toren van de Sint-Josephkerk. Die wilde ze niet in handen laten vallen van de geallieerden. Het zou immers een uitkijkpost kunnen zijn in oostelijke richting. De schade van de explosie was immens. De kerk die pas tien jaar tevoren was ingewijd, was op slag onbruikbaar geworden. Religieuze objecten verborgen op de zolder, gingen verloren. Hetzelfde gold voor enkele ‘illegale’ radio’s. In 1943 moesten Nederlanders hun radio’s inleveren. Dit deden de Duitsers om te voorkomen dat men naar verboden radiostations kon luisteren, zoals de BBC of Radio Oranje. Niet iedereen volgde het bevel, zo ook in Hout-Blerick.


Sint-Josephkerk voor en meteen na de Tweede Wereldoorlog (particuliere collecties)

Meteen na de oorlog klonk de roep om herbouw van de kerk. In 1952 werd het ontwerp goedgekeurd. Het voorzag in een nieuwe toren en een uitbreiding van het kerkgebouw. Een jaar later volgde de inwijding, Hout-Blerick had zijn geliefde kerk terug.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.










 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten