donderdag 27 april 2023

De Halte XXL van woensdag 26 april 2023 - Hoky Poky (2)

 - door Sef Derkx -

De bus van Arriva stopt bij halte Hubertusplein in Blerick. Een tot dusver onbekende bestemming voor ons als ov-ontdekkingsreizigers. We komen voor De Klok en voor de Hoky Poky Bar. Het laatste etablissement is al lang gesloten, het uurwerk staat er weer sinds kort. Daarover straks. Het oog valt eerst op de etalageruit van de Baby Spa World. 

Offficiële plechtigheid t.g.v. de ingebruikname van De Klok (fot van website Wijkoverleg Blerick)

We hebben zicht op een deel van het interieur. We zien een baby poedelen in een jacuzzi. Het hoofdje in een zwembandje om de nek. Wat lief, we smelten. Op de website lezen we over de ontspannende werking. De baby slaapt er langer en dieper door. Hadden we dat maar jaren geleden geweten.

We komen echter voor De Klok, die hier vroeger stond. Het was een uurwerk op een paal. Zonder cijfers maar in plaats daarvan dunne en dikke streepjes. Zoals op de wijzerplaat van een Mondaine-horloge, die weer geïnspireerd is op een stationsklok in Zwitserland. Kastelein-zanger Bert van den Bergh (1960) woonde ertegenover als kind. In een flat uit de jaren vijftig, waar zijn ouders als eerste bewoners vanuit Venlo naar verhuisd waren. 

Afrondende fase van de bouw van de flats aan het Hubertusplein, jaren '50 (collectie Hay Janssen)Prentbriekaart Hubertusplein, circa 1965 (collectie Peter Rutten)

De benedenbuurman was de bekende slager Piek Sijmons. Iedereen sprak bij De Klok af. Het was voor jong en oud uit de wijk Hazenkamp hét ontmoetingspunt. Verliefde stelletjes troffen er elkaar, vriendengroepen die op de fiets naar VVV gingen kwamen er samen. Bert van den Bergh zong over De Klok in zijn liedje Valle en Opstaon. ‘De Klok beej De Blinde, dreit verhaole lankzaam weg.’ Een mooi beeld van de tijd die onherroepelijk weg tikt. 

Prentbriefkaart Hubertusplein met De Klok en rechts winkel familie Scholtze (website Wijkoverleg Blerick)


De heer Scholtze achter de toonbank (foto Francis Jacobs)

De Blinde was Anton Scholtze, winkelier in tabakswaren, ijs en snoepgoed op de hoek van de Dautzenbergstraat. Inderdaad blind, maar hij wist precies waar alles stond of lag en kon op de tast tot op de cent precies met de klanten afrekenen. Een fenomeen, iedereen kende hem. Hetzelfde gold voor kastelein Vaessen van de Hoky Poky Bar aan de Dautzenbergstraat. Het buurtcafé was gevestigd in een laagbouw achter de flat, waar Bert van den Bergh woonde. 

Hoky Poky Bar met vertegenwoordigend cafévoetbal elftal (particuliere colectie)

‘Meneer Vaessen was een geweldige kastelein, zijn zoon Frank is nog steeds een vriend van mij. Het café was supergezellig. Iedereen kwam er, het was een goudmijn. Ik heb er als kind mijn eerste glas bier gedronken. Kreeg het voorgezet door een van de cafébezoekers. Stoer als ik over wilde komen, dronk ik het op. Zou heden ten dage natuurlijk niet meer kunnen. Een glas bier voor een kind.’ Tot slot de opvallende naam van de bar. Hoky Poky komt van een populaire dans uit Groot-Brittannië en Ierland. In Duitsland bekend onder de naam Rucki Zucki.

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

4 opmerkingen:

  1. Hoe klein de wereld Sef of is het 'serendipity'?
    Schreef in 2016 dit verhaal op Mien weblog.

    De Blinde op de hoek (19-01-2016) (Themawoord: Hoek)

    De winkel ruikt zoet. Op de koude tegelvloer staan ijzeren rekken met grote glazen potten, vol met snoep. Het water loopt in mijn mond. Ik zoek mijn favoriete potten.

    Een deur draait langzaam open. Daar komt ie aangeschuifeld. De Blinde, gekleed in een lange stofjas. Is ie echt blind? Hoe vindt hij dan het snoep?

    Met doffe ogen kijkt hij over mij heen.
    “Wat wil je?” Klinkt het nors.
    “Trekdrop, zwarte sleutels en snoeppapier, meneer!”
    “Hoeveel centjes heb je?”
    “Een kwartje meneer?”

    Langzaam schuifelt hij langs het rek en doet het snoep in een papieren zakje.
    “Vijfentwintig cent!”
    Ik leg een Duits muntje op de toonbank en loop snel naar de deur.
    “Hier komen lummel, dit is geen geld. Rotjong!”

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Woonde zelf in de jaren 60 / 70 in de Hazenkamp in de Guido Gezellestraat om precies te zijn. Kwam er zeker een keer per week. Voor dd Hoky Poky bar was ik helaas nog te jong. 👍😉

      Verwijderen