- door Sef Derkx-
Op de wereld zijn zogenaamde blauwe zones. De bevolking deelt er een specifieke levensstijl en leefomgeving. Veel mensen bereiken mede daardoor hoge leeftijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van rode wijn eraan bijdraagt.
Lijn 66 van Arriva heeft ons vandaag naar een blauwe zone op rooms-katholieke grondslag gebracht: het kloosterdorp Steyl. Anderhalve eeuw geleden stichtte de Duitse religieus Arnold Janssen hier een missieseminarie. In 1885 werd het hervormd tot de congregatie van het Gezelschap van het Goddelijk Woord. Janssen had de smaak te pakken, binnen enkele jaren kwamen er congregaties bij van missiezusters en aanbiddingszusters. Veel Steyler religieuzen zijn op leeftijd. Negentigers zelfs, maar nog vitaal.
Bezoekers uit het westen van het land nemen vaak het veer vanuit Baarlo naar het Klein Vaticaan van Limburg. Eeuwenlang is deze Maasovergang onderdeel geweest van de handelsroute tussen Keulen, Den Bosch en steden in Vlaanderen. In het zo belangrijke postverkeer was de verbinding eveneens van betekenis.
Binnenkort is het vijfentachtig jaar geleden dat de troepen van nazi-Duitsland ons land binnenvielen. Op die tiende mei 1940 werd de pont midden op de Maas met explosieven tot zinken gebracht om zo de Duitse opmars te bemoeilijken. Het mocht niet baten. De bezetter stak de Maas over naar Baarlo, schakelde de kazematten van de Nederlandse Maaslinie uit en legde binnen enkele uren een pontonbrug aan.
Het veer dat momenteel in de vaart is, heeft een schroef en is mooi gestroomlijnd. Wij hebben evenwel goede herinneringen aan het vaartuig dat hiervoor in gebruik was. Het was een kabelmotorveerboot. Hoe werkte het? Tussen Steyl en Baarlo lag op de bodem van de Maas een kabel. Wanneer het veer ging varen, werd met een dieselmotor de kabel gespannen. Daarmee trok het veer zichzelf naar de andere oever. Het veroorzaakte een heel specifiek, vertrouwd geratel dat op rustige momenten van veraf te horen was. Het geluid van het veer kreeg een min of meer iconische status.
Tegen de kloostermuur is een opvallende sculptuur bevestigd van Pii Daenen, kunstenaar uit Steyl. De creatie in de vorm van een ketting, is vervaardigd uit cortenstaal. De regel ‘Schip zonder tong’ verwijst naar een Bijbelvers waarin de menselijke tong vergeleken wordt met het roer van een schip. De tong waarmee we spreken, is slechts een klein lichaamsdeel. Maar de verkeerde woorden kunnen grote negatieve gevolgen hebben. Denk dus eerst na en tel tot tien, voordat je zogezegd in woord van wal steekt.
Reageren? Stuur Sef Derkx een email: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten