dinsdag 14 april 2020

Van nul tot nu - Van bouwland tot fort (1)

(door Albert Lamberts)

Geen nieuw stadion voor VVV, geen Holland Casino, geen leisure centrum, niks van dat alles. Ook geen zwembad, waarvoor een actiegroep plannen had. De vermaledijde kabelbaan sneuvelde gelijk met het teloor gaan van de megalomane plannen, die voorheen werden gekoesterd om het Kazernekwartier in te vullen.

Er zijn nu nieuwe plannen, maar de Stichting Ons Fort vindt dat er hierin toch nog te weinig rekening wordt gehouden met de rijks- en gemeentelijke monumenten, met de archeologie, cultuur- en natuurhistorie van het kazernekwartier.
Nog even afgezien van de vroegere gebouwen van de Frederik Hendrikkazerne – thans monument – reikt de tastbare historie terug tot 1641. 


De gemeente presenteerde in ‘t Raodhoes in Blerick in mei 2010 uitgewerkte modellen – waaronder een nieuw stadion - voor het Kazernekwartier, die geen van alle gerealiseerd zullen worden.

In het gemeentearchief van Venlo bevinden zich diverse archiefstukken, handelend over het voormalige Fort Sint Michiel. Geschriften over de eerste aanleg en bouw van het fort in 1641, zoals Brussel, destijds de regeringszetel van de Spaanse Nederlanden, dat wenste. Daarvoor werden boeren uitgekocht. Dat zal niet zonder slag of stoot zijn gegaan, want, zo vermeldt een schrijven van begin 18e eeuw: Dat int’ jaer 1641 het fort St. Michiel is worden aangegraven op het beste bouwlant dezer Gemeinte, ende volgens aengeven der Inwoonders in derzelvden jaere (… ) groodt is zes en negentigh morgen ende eenen halven, enz. En verderop: Item soo is alnoch eene Linie van Schans St. Michiel tot aen de Maese voor het belegh van Venlo gemaeckt op bouw ende weijlandt ende rontom de Schans, ook veele Erven in de glasie (open land rond vesting) geincorporeert te saemen groodt ongevehr over de veertigh morgen. Ook die beste grond ging voor de boeren dus verloren. 

Welnu, in de loop der eeuwen werd Fort St. Michiel verder uitgebreid en versterkt, totdat het in de jaren zestig van de negentiende eeuw overbodig werd. De grond ging over in particuliere handen. Er is onder het maaiveld nog veel bewaard. Gelukkig maar. 

Reageren? Stuur een e-mail naar Albert Lamberts: albertlamberts@home.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten