donderdag 17 december 2020

De Halte XL van woensdag 16 december 2020 - Een bijzondere herinnering aan de evacuatie

- door Sef Derkx -  

We zijn uitgestapt bij de bushalte Noorderpoort, aan de rand van het gelijknamige bedrijventerrein. We worden er opgewacht door Jan Kessels, hoeder van de historie van ’t Ven. Hij is onze gids naar een bijzonder religieus monument op het terrein van het klooster Albertushof van de zusters dominicanessen. Een Lourdesgrot herinnert aan de evacuatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het huidige klooster Albertushof is een refugio voor Jacobspelgrims (foto particuliere collectie)

Begin januari 1945 kregen de ruim zeventig vluchtelingen uit Venlo en Velden, die een onderkomen in het klooster hadden gevonden, te horen dat ze zich moesten melden in Kaldenkerken om geëvacueerd te worden. Jan Kessels: “Voor vertrek werd de plechtige gelofte uitgesproken om na behouden terugkeer een Lourdesgrot te bouwen. In 1948 was het zover. Een delegatie ging eerst op bedevaart naar Lourdes om ter plekke te kijken hoe de grot eruitzag. Na terugkomst in Venlo werd door vrijwilligers begonnen met de werkzaamheden. Op 1 juli 1948 was de grot gereed en werden de beelden van Onze Lieve Vrouw van Lourdes en van Bernadette geplaatst. Het religieus oorlogsmonument was tot begin jaren zestig een geliefde plek om heen te gaan. Vooral op de feestdag van Maria Hemelvaart, op 15 augustus, was het er druk.”  

Het voormalige klooster Albertushof is sinds jaren een prachtige horecagelegenheid en wooncomplex (particuliere collectie)

De Lourdesgrot van Albertushof in de dagen van het zogenoemde rijke Roomse leven (foto particuliere collectie)

In de loop van de decennia taande de belangstelling. Bovendien hadden niet alle bezoekers vrome intenties. De beelden vielen ten prooi aan diefstal en  vandalisme. In 2009 werd besloten het oorlogsmonument te restaureren. Voordat de werkzaamheden van start gingen, stortte de Lourdesgrot echter in. Het beeld van Maria bleek onherstelbaar beschadigd. Na een oproep in deze krant werd een ‘vervangster’ gevonden. Tijdens de restauratie werd een interessante vondst gedaan,  een glazen cilinder met briefjes erin. Kessels: “Het bleek om een lijst te gaan met de namen van de begunstigers van de oorspronkelijke grot. Ook zaten er gebeden bij en een relikwie uit New York van de heilige Martinus de Porres. Alle briefjes zijn opnieuw ingemetseld.”



Gerestaureerde Lourdesgrot (foto Frans Alberts) 

Afgelopen januari was het vijfenzeventig jaar geleden dat inwoners van Venlo, Velden en Arcen het bevel kregen huis en haard te verlaten. Over de sneeuw ging men te voet naar Kaldenkerken. Daar werd lang gewacht op de treinen, die iedereen naar het noorden van Nederland zouden brengen. De reis erheen was een bange,  barre tocht. Pas na maanden keerden de evacués terug in het door de oorlog zwaar geteisterde Venlo. De Lourdesgrot van Albertushof is een lieu de memoire, een plek om stil te staan bij de evacuatie van de oorlogsgeneratie. 

Evacuatie Venlo, potloodtekening Fons Verstraeten (collectie Gemeentearchief Venlo)

Reageren? Stuur een e-mail naar Sef Derkx: floddergats@xs4all.nl.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten