maandag 24 januari 2022

Jacky Cordang, meer dan een eeuwige reserve (3)

- door Gerrit van der Vorst -  

Augustus 1958. Plichtsgetrouw had Jacky Cordang drie seizoenen op de reservebank gezeten. Natuurlijk had hij geweten dat hij niet meteen in het eerste zou komen, maar even natuurlijk hunkerde hij naar een echte kans, hoe goed hij ook kon opschieten met de Swink. Hij sloeg al die tijd geen trainingsavond over en bleef scherp. Bij zijn schaarse invalbeurten stond er telkens weer een uitstekende keeper.

Frans Swinkels stijlvol in actie tijdens Amsterdam - VVV (uh, 6-1 ..) op 11 mei 1958.

Maar na drie volle seizoenen met steeds minder minuten leek wel vast te staan dat de reservebank het hoogst haalbare zou zijn voor Jacky Cordang bij VVV. Natuurlijk speelde hij wel eens met de gedachte om terug te keren naar SVB, waar hij elke zondag zou kunnen keepen.

Maar opeens was daar zijn kans. In de voorbereiding op seizoen 1958/1959 klaagde Frans Swinkels wekenlang over pijn in zijn rug en rechterbeen. Het bleek ischias te zijn en het herstel zou minstens een week of zes vergen.

Jacky Cordang was tot dan toe overigens aan zijn schaarse invalminuten gekomen, omdat Frans Swinkels door zijn risicovolle stijl nog wel eens geblesseerd raakte (foto Nationaal Archief).

En zo zagen de VVV-supporters opeens die ‘eeuwige reserve’ in het doel van hun club staan, in plaats van de Swink. Hun bange voorgevoelens – die Cordang (26) was toch eigenlijk te klein als vaste keeper? – maakten al gauw plaats voor enthousiasme. De sportpers was meteen overtuigd. Thuis tegen ADO (1-1), uit tegen DWS/A (0-0) en thuis tegen Sparta (3-3) liet de toen meestal in een vlammend rode trui gehulde Cordang prachtige safes zien. De term ‘spectaculair’ viel.


Jacky Cordang in de tweede wedstrijd van het seizoen, DWS/A - VVV (0-0) op 31 augustus 1958, bijgestaan door Ton van den Hurk (foto Nationaal Archief). Rechts van hen Dick Schenkel die later ook voor VVV zou spelen.

Op 26 oktober 1958 manifesteerde Cordang zich als een topkeeper in de wedstrijd uit bij het Scheveningse SHS. VVV won met 1-2 en de 23.000 toeschouwers op Houtrust hadden magnifiek keeperswerk gezien van Cordang, die de twee punten voor VVV had gered. De pers uitte zich in superlatieven: ‘een heldenrol, ‘klassewerk’, Cordang had een ‘gigantische serie harde en moeilijke schoten’ gepareerd. De Maasbode vond dat Cordang, ‘eigenlijk reservekeeper’, de bekende SHS-doelman Wim Landman naar de kroon had gestoken.


Jacky Cordang verricht een van zijn vele safes in Scheveningen (collectie Willy Erkens)
 

Esso-plaat van Scheveningen Holland Sport, dat in 1971 met ADO verder ging als FC Den Haag.

VVV had in Jacky Cordang een eredivisiewaardige keeper, maar zijn stijl verschilde sterk van die van Frans Swinkels volgens de toenmalige VVV-watcher Theo Vincken van het Dagblad voor Noord-Limburg. Jacky Cordang was volgens Vincken een geweldige lijnkeeper, met een fenomenale reactie en sprongkracht. Hij had een felle, katachtige stijl van keepen. Bovendien beschikte hij over een ijzersterke mentaliteit.

Jacky Cordang heeft zich tevergeefs op de voeten van Blauw Wit-spits Erwin Sparendam gestort op 30 november 1958 tijdens Blauw Wit-VVV (5-2).

Jacky Cordang wordt op 16 maart 1959 tijdens Ajax - VVV (3-0) gered door Hay Lamberts (foto Nationaal Archief).

Hoe dan ook, Jacky Cordang maakte zich overtuigend waar in het streekelftal dat VVV na het vertrek van de grote vedette Faas Wilkes weer was. En zijn keeperswerk werd er niet minder op, toen trainer Willy Kment in november 1958 ook overdag begon te trainen, met spelers die zich daar voor vrij konden maken, zoals Jacky Cordang.

Trainer Willy Kment die later onder meer nog DOS en Feyenoord zou trainen.

VVV zat nu tijdelijk wel zonder goede reservekeeper. En dat probleem leek zich te wreken. In de week voor de thuiswedstrijd tegen het sterke Rapid JC werd Jacky Cordang overvallen door de griep. ‘Dan moeten we de keeper van het reserve-elftal maar opstellen’, had het VVV-bestuur volgens het Limburgsch Dagblad gemompeld. Maar tot ontsteltenis van het bestuur bleek derde doelman Van der Haar te kampen met een diepe brandwond. Van der Haar was in de wedstrijd DWS/A 2 - VVV 2 geblesseerd geraakt en had een infraroodlamp op de gewonde plek gericht. Helaas had hij de plek te fanatiek bestraald en keepen was voorlopig uitgesloten. Herman Teeuwen dan maar? Gelukkig herstelde Jacky Cordang net op tijd van de griep en kon hij – weliswaar zonder getraind te hebben – keepen. Wat heet? Cordang vervulde op 21 december 1958 opnieuw een heldenrol tijdens de bikkelharde wedstrijd VVV - Rapid JC (1-1).

De Esso-plaat met Rapid JC voor het seizoen 1958/1959.

De 9.000 toeschouwers dachten even niet meer aan de Swink die nu op zijn beurt de reservebank warm zou moeten gaan houden. Opportunisme is nou eenmaal het devies van het betaald voetbal. Waarom had VVV die Cordang verdorie niet eerder opgesteld?

Wordt vervolgd.

Reageren? Stuur Gerrit van der Vorst een e-mail: gp.vandervorst@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten