- door Albert Lamberts -
Eind juli 2016 werd het Venlose Julianapark, voor een belangrijk deel aangelegd op het daarheen getransporteerde oorlogspuin, verrijkt met een prachtige fontein van de Venlose kunstenaar Ger Janssen. Later dat jaar onthulde gedeputeerde Odile Wolfs de fontein officieel. De PvdA-politica kreeg daarbij stevige ondersteuning van schoolkinderen van de Sint-Martinusschool.
Kunstenaar Ger Janssen bij de fontein in het Julianapark (foto Albert Lamberts).
Ger Janssen, ook bekend als de maker van de befaamde kopjes op het hekwerk naast Domani en van Ut Paeterke, die op zijn sokkel voor Domani tot enige stilte maant, herinnert zich de feestelijke onthulling nog goed. De kinderen van de school stonden in rij opgesteld vanaf de Deken van Oppensingel tot aan de fontein en gaven elkaar in een emmertje water door tot aan de fontein. Toen het water er arriveerde begon de fontein te spuiten.
Afgezet tegen het armzalige straaltje water, dat de schildpad onder Ut Schinkemenke op de Kwartelenmerkt in het stenen bekken laat neerkomen, is het waterspel van de fontein in het Julianapark van indrukwekkende proporties. Ger Janssen motiveert zijn creatie als volgt: Ik vond dat er iets moest komen dat een connectie had met het park en zocht zowel in flora als in fauna. Uit het boek Het dierenleven in de diepzee deed ik ideeën op om een ontwerp te maken. Dat resulteerde in de fantasie-vis. Door hem drie keer in deze opstelling te gebruiken vormde zich een uitgebalanceerd geheel, dat in zijn vormen helemaal werd gecomplementeerd door de waterstralen die de fontein nog sierlijker en mooier tot zijn recht laat komen. Ik ben gecharmeerd van de Jugendstil en dat is in deze vormen wel terug te vinden.
Het waterbassin, waarin
achttien kleine vissen vanaf de rand ook hun water spuwen, heeft een doorsnede
van tien meter en de vissen zijn 2,20 meter hoog, Bronsgieterij Butzon &
Bercker in Kevelaer goot het ontwerp in brons. Geen watertoevoer meer van de
Bovenste Molen, maar uit een gemeenteleiding in gesloten circuit.
Behalve de fontein in het Julianpark en die op het Koninginneplein - schreef ik verleden week al over - telt Venlo nog enkele, meer bescheiden fonteinen, Van de hand van kunstenaar Michiel de Klerk is het zogenoemde Van Rijn-monument. Deze fontein werd in 1922 in het Wilhelminapark - in de volksmond Villapark genoemd - geplaatst als een hommage aan de een jaar eerder op 80-jarige leeftijd teruggetreden burgemeester Hermanus van Rijn. Van Rijn was apotheker, werd wethouder en was tussen 1900 en 1921 burgemeester van Venlo. Hij maakte vooral naam als hygiënist, die de leefomstandigheden in zijn stad aanzienlijk verbeterde. Toen hij in 1921 terugtrad werd als aandenken een nieuwe fontein in het Wilhelminapark geplaatst. De creatie van Michiel de Klerk verving een eerdere rotsfontein. Onderaan de nieuwe fontein: Aan burgemeester van Rijn, 1921, door de Venlosche Burgerij. De kleine beeldhouwwerkjes op de fontein zijn gemaakt door Hildo Krop. Van Rijn overleed in 1928.
De fontein ter ere van burgemeester Van Rijn in het Wilhelminapark (foto Albert Lamberts)
De huidige, bronzen versie van Ut Schinkemenke dateert uit 1953 en is van Jack van Rhijn. Het oorspronkelijke beeld werd begin zeventiende eeuw vervaardigd door Georg Schiessler. Zoals notaris Piet Müller schreef: het waterstraaltje dat uit het voetstuk van Ut Schinkemenke ontspruit mag men nauwelijks fontein noemen. De associaties die het wekt zijn zeker niet verwant met het sierlijke waterspel, dat men van een fontein verwacht. Die situatie is sinds 1953 niet gewijzigd.
En verder is de
fonteinspoeling in Venlo dun. Pakweg een meter boven het oppervlak van de
vijver in het Venlose Rosarium bracht de Venlose kunstenaar, wijlen Har
Scheffer, in 1983 een kunstwerk aan, een fonteinconstructie die de waterloop
uitbeeldt. En van nog meer bescheiden
fonteinaard is het waterwerk in de Nieuwstraat, voor het voormalige klooster
van de paters dominicanen. In vorstvrije maanden komt er uit acht ondergrondse waterfonteintjes
om beurten water uit de grond omhoog. Voor kinderen niet te weerstaan, voor
honden een verrassende drinkplaats en voor daklozen een plek om tanden te
poetsen.
Dus de fontein op de rotonde voor het station telt niet mee?
BeantwoordenVerwijderen