donderdag 5 januari 2023

De Halte XXL van woensdag 4 januari 2023 - Ald Weishoès

 - door Sef Derkx/foto's Facebook Ald Weishoès en Sef Smeets -

Hete chocolademelk met een toef slagroom. In een beker waaraan je eerst de handen warmt. Wachtend op de bus en tot op het bot koud geworden, was ons die winterse heerlijkheid als in een visioen verschenen. Dus stapten we uit bij de halte aan het Nolenspark en liepen met gezwinde spoed naar de Stadsherberg. Het etablissement is sinds enkele weken gehuisvest op een vertrouwde plek in hartje Venlo. In het Ald Weishoès.




Kort voor de officiële heropening kregen we er een rondleiding. Het monument is met grote zorg gerestaureerd en verduurzaamd. Interieurelementen en de indeling uit de jaren twintig van de vorige eeuw waren het uitgangspunt. Op deze plek tegenover de hoofdkerk stond in 1457 de Stadsschool. De muurankers in de karakteristieke tweelinggevel van het Ald Weis­hoès geven 1611 aan. In dat jaar werd er nieuwbouw gepleegd. Het pand deed dienst als Latijnse school, een vooropleiding voor een seminarie of universiteit.




We maken een sprong in de tijd. Zo’n anderhalve eeuw geleden werd de voormalige school samengevoegd met het grote pand ernaast, dat heden ten dage Vennelo heet. Oorspronkelijk was dit het weeshuis van Venlo. De benaming Ald Weishoès is als puntje bij paaltje komt dus niet correct. Maar och, dat is historische muggenzifterij. Na de samenvoeging woonden de wezen in beide panden. In 1832 telde Venlo 23 weesmeisjes en 26 weesjongens. Ze waren katholiek en nog geen achttien jaar. De meisjes en jongens leefden gescheiden van elkaar. De jongens leerden een ambacht, de meisjes bekwaamden zich in huishoudelijke taken. Vanaf hun achttiende werden ze geacht op eigen benen te staan. Het laatste weeskind was Nell Wagemans. Ze verliet begin jaren vijftig het weeshuis.


De zorg voor wezen was een taak van de overheid. In 1577 ontvangt de stad een schenking van het echtpaar Johan en Anna de Verwer-Ingenhuys. Ze zijn vermogend, kinderloos en op leeftijd. Venlo krijgt onroerend goed met de opdracht de opbrengsten eruit te besteden aan de zorg voor weeskinderen. Wanneer Anna weduwe wordt, doneert ze duizend gulden voor hetzelfde goede doel. Mede met deze schenkingen bouwt de stad het eerste weeshuis aan de Grote Kerkstraat. Een interessante gevelsteen aan deze straat herinnert aan de weeskinderen. We zien een voorstelling van een man die kinderen kleedt. Erboven lezen we: ‘Werpt vorden weisen wat hierin sovoel v God gift in den sin’. De eeuwenoude oproep om goed te doen waar nood is, heeft niets aan urgentie ingeboet. Integendeel.


Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten