- door Sef Derkx -
Arriva bracht ons van het Vastenavondkamp naar de halte Koninginnesingel. We hadden afgesproken in het Agragames CoinopMuseum aan de Sloterbeekstraat. Het museum is het levenswerk van ondernemer Peter Schneider.
Ruim dertig jaar verzamelt hij automaten, die in werking treden na inworp van een munt. Wie herinnert zich uit zijn jeugd de Bimbo Box met musicerende apenpoppen van V&D? Kijk, dat is nou zo’n automaat. De Bimbo Box was het allereerste object dat Schneider kocht voor enkele honderden guldens. Het heeft daarom een ereplaats in het museum gekregen.
Nog meer jeugdsentiment. In een portiek in de wijk waar hij opgroeide, hing een Faam Automaat. Wierp je een dubbeltje in, rolde er een rolletje drop uit. Machtig interessant in de beleving van de kleine Peter. Geld verdienen zonder er zelf bij te hoeven zijn. De collectie die te zien is, omvat zo’n vijftienhonderd objecten uit de periode 1870 tot en met 2007. En dan zijn er ook nog enkele depots die langzaam in het stadium van uitpuiling komen. De in dagen van weleer bescheiden hobbyverzameling is behoorlijk uit de hand gelopen.
In de beginjaren moest er nog veel gereisd worden om automaten te verwerven. Tegenwoordig is het omgekeerd. Ze vinden de verzamelaar. De wereld is plat met vier hoeken en een toetsenbord, horen we.
Via e-mail benaderen verzamelaars uit de hele wereld hun Venlose collega met de vraag of er interesse is in een bepaald apparaat. Vaak wordt niet de hoofdprijs gevraagd. Belangrijker is dat er liefdevol mee wordt omgegaan. Schneider verzamelt alles. Als je er maar een munt in kan werpen.
Flipperkasten, automaten voor snoep of tabaksartikelen, jukeboxen, arcadegames, vliegsimulators, videospellen - noem het op en je vindt ze in Venlo. Bijzonder zijn de apparaten die commercieel flopten. Denk aan een muurautomaat voor kaas. Hoe de zuivel eruit kwam als de zon erop had gestaan, laat zich raden. Je valt in het museum van de ene verbazing in de andere. Een waar pronkstuk is een compleet houten jukebox. Of een van de allereerste Sega Arcade Games, waarvan Schneider nog een werkend exemplaar bezit. Tot slot laatste krijgen we een demonstratie van een pianola met bovenop een kast waarin vier violen zijn gemonteerd. Het apparaat dateert uit het begin van de vorige eeuw. Een knap staaltje technisch vernuft. Na een privérondleiding van dik anderhalf uur, zijgen we verbluft neer op een van de hemelsblauwe bankjes van een gerestaureerde Amerikaanse horecagelegenheid uit de jaren vijftig. We zijn toe aan koffie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten