- door Sef Derkx/ foto's collectie Pieter Duijf -
Officieel is het halte Markt Velden, maar de bijna iedereen heeft het over de halte bij cafetaria Grandioos. Een grandioze naam die beklijft. Onze missie vandaag is BMV De Vilgaard. Voor wie het zich afvraagt, de afkorting BMV staat voor Brede Maatschappelijke Voorziening. We lopen de Schandeloseweg in.
Prentbriefkaart De Blokhut, jaren '60
Op bovenstaande foto van de grensbewakers met op de achtergrond de houten barak, gemaakt op 16 november 1916, zien we Thei Coppes (Smid Thei en overgrotvader van Peter Bouten) links van het smalle wachthuisje. Het meisje met bordje op hoaar schoot is Jet Coppes. Wies Coppes (van Smid Thei en oma van Peter) is het kleine meisje op schoot van Marie Mulders uit Lomm. Ze was van beroep naaister. Mooi is de motor van de trotse ordonnans-soldaat. plaatselijke bevolking.
De naam De Blokhut, weten we van dorpschroniqueur Pieter Duijf, voert terug naar de Eerste Wereldoorlog. Nederland was neutraal en om het buurland Duitsland niet te provoceren, was de ‘s lands bewaking op enkele kilometers van de rijksgrens gestationeerd. De militairen zaten de godganselijke dag te niksen in een barak, die op deze plek was geplaatst. Nooit is in deze oorlogsjaren een vijandige militair gesignaleerd. Dit tot genoegen van de kastelein van café Coppus, nu Het Wapen van Velden. De leden van de grenswacht werden zijn beste klanten. Op de elfde van de elfde in 1918 werd in het Bos van Compiègne bij Parijs de wapenstilstand ondertekend. In een restauratiewagen van de Compagnie des Wagons-Lits. Daarmee kwam een einde aan vier jaar Eerste Wereldoorlog. De noodzaak om de grens met Duitsland te bewaken met militairen verviel. Ongetwijfeld tot leedwezen van kastelein Coppus in Velden, die zijn dorstige clientèle zag verdwijnen.
Nieuwe Venlosche Courant, 12 september 1941
Het houten noodgebouw van de militairen werd ontmanteld en op het vrijgekomen perceel bouwde aannemer Pierre Janssen een café met zaal. Die noemde hij heel gewoontjes Zaal Janssen. De naam De Blokhut dateert van 1941 en is een vondst van kasteleinsdochter Jo Janssen, doceert Pieter Duijf. Met haar man Herm Kessel had ze het etablissement overgenomen en laten moderniseren. Bij de heropening prijkte op de gevel de nieuwe naam, die verwees naar dagen van weleer.
We lopen naar De Vilgaard. Op het voorterrein staat een informatiebord over de Tweede Wereldoorlog in Velden. Er is ook aandacht voor de voorafgaande periode van de mobilisatie. Wederom was er een grenswacht, maar die was toen in Schandelo ondergebracht (wordt vervolgd).
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten