donderdag 28 maart 2024

De Halte XXL van woensdag 27 maart 2024 - Het Rotanhuis en de Vogels van God op Steyl

- door Sef Derkx -

 De magnolia is een lente-heraut. Ook in Tegelen waar we met lijn 66 door rijden. De roomkleurige bloemen trompetteren uitbundig dat het voorjaar is aangebroken. Tegelen is voor de magnolia een thuisbasis. In 1946 is in een groeve zaad ervan gevonden. Paleontologen dateren het uit de overgangsperiode van het Plioceen naar het Pleistoceen. We hebben het dan over zo’n slordige 2,5 miljoen jaar geleden. 

Kleigroeve Trappistenveld, Uhlingheide Tegelen (foto van Pinterest)

Makaken met een veganistische voorkeur knabbelden hier waarschijnlijk dus aan de bloemknoppen. Een fascinerend beeld. We bezoeken het Missiemuseum en stappen uit bij Quatre Bras. Aan de Maasstraat lag ooit Het Rotanhuis. De meubelwinkel sloot, de naam op de gevel bleef. Jaren geleden is de letter O verdwenen. De incomplete gevelreclame hóórt bij Steyl. 


Het Rotanhuis (foto's Bart Leurs)

Het geldt ook voor het Missiemuseum. Het is goeddeels hetzelfde als pakweg vijfenzestig jaar geleden. Diepe indruk maakte toentertijd het insectarium met superenge spinnen en schorpioenen. Of de met bloed doordrenkte kleding van de aters Henle en Nies, vermoord in 1897 ten tijde van Bokseropstand.p



Impressies Insectarium Missiemuseum Steyl (van website en Facebook Missiemuseum Steyl)

Vandaag geen horror, want we bezoeken de tentoonstelling ‘Vogels van God - De reis van de paradijsvogel’. De Steyler missionarissen waren in de vorige eeuw actief in Nieuw-Guinea. Ze stuurden gebruiksvoorwerpen en cultusobjecten naar het  Missiemuseum. Meer dan gemiddelde aandacht hadden de religieuzen voor paradijsvogels. Het merendeel ervan zou echter geen plaatsje krijgen in een van de vitrines in het kloosterdorp. Nee, ze belandden op  dameshoedjes. Dit behoeft uitleg. 




Impressies expositie 'Vogels van God' (van website Facebook Missiemuseum, Steyl)

In het museumdepot stonden ladekasten met geprepareerde paradijsvogels. Met aan de pootjes prijskaartjes. Wat bleek uit archiefstukken? Steyl is lang het epicentrum geweest van de handel in veren van tropische vogels. Modehuizen in Parijs, Londen en Berlijn onderhielden nauwe contacten met de paters. De veren waren geliefd, vooral die van de paradijsvogels. Chique dames droegen soms zelfs hele vogels op hun hoedjes. Het is een van de verhaallijnen in de expositie. Wie naar binnen gaat, staat meteen in het regenwoud van Nieuw-Guinea. Oren en ogen worden geprikkeld door geluiden, kleuren en patronen van het oerbos. Paradijsvogels springen eruit. Opgezet weliswaar, maar toch. De bezoeker treedt in de voetsporen van de jagers en volgt de vogels naar Steyl en uiteindelijk op Europese hoofddeksels en een Nepalese hoofdtooi. 


Details vaste collectie over Nieuw-Guinea (website hotspotholland.nl)

‘Vogels van God’ is een fraai vormgegeven expositie. Leerzaam ook, zeker in combinatie met de vaste museumcollectie over Nieuw-Guinea. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten