- door Sef Derkx -
Bij de ontmanteling van de Glorieuze Gäöt (https://sefderkx.blogspot.com/2021/03/aevel-xl-van-zaterdag-20-maart-2021.html) is een fragment van de voorname Keulsepoort zichtbaar geworden.
Resten van de Keulsepoort kwamen vrij bij de ontmanteling van de Glorieuze Gäöt (foto Heinz Vink)
Heinz Vink is poolshoogte gaan nemen bij de werkzaamheden, zag dat er mergelblokken bloot waren te komen liggen, maakte een foto en stuurde die ons met de vraag of dit wellicht restanten waren van de Keulsepoort. Inderdaad het is een lange, samengestelde zin. Het antwoord op de vraag, die er in besloten ligt, kan ultrakort zijn: ja!
Met dank aan stadsarcheoloog Jacob Schotten, aan wie we de vraag hebben voorgelegd: 'De kuil, die gegraven is om het waterwerk te verwijderen, is afgelopen donderdag en vrijdag archeologisch gedocumenteerd. Het is inderdaad een restant van de Keulsepoort. Bij de aanleg van het waterwerk tien jaar geleden is abusievelijk geen onderzoek verricht. Vandaar dat we nu waarnemingen hebben laten verrichten. Er zitten overigens meer delen in de grond. De resten blijven liggen.'
De Keulsepoort is al eeuwenlang de belangrijkste toegang tot de binnenstad. Venlo lag aan de middeleeuwse handelsweg van Den Bosch naar Keulen. Het was een van de belangrijkste oost-westverbindingen in dit deel van Europa. Voor handelaren, reizigers en pelgrims zal de Keulsepoort een markant baken geweest zijn. Komend vanaf het hoogterras en na uren gelopen te hebben, kwam Venlo eindelijk in zicht. Voor velen was de stad ongetwijfeld een rustpunt onderweg.
Ophaalbrug van Keulse Poort, tekening L. Jungen, 1866 (collectie Gemeentearchief Venlo)
In 1867 verloor Venlo zijn status als vestingstad. De Keulsepoort werd gesloopt. Helaas gesloopt, haasten we ons erbij te zeggen. In enkele Nederlandse steden zijn stadspoorten bewaard gebleven. Onder meer in Zutphen, Leiden, Harderwijk, Amersfoort en Arnhem. De Helpoort in Maastricht, is de oudste van Nederland. De Keulsepoort had in dit rijtje niet misstaan. Integendeel, het zou een monument zonder weerga zijn geweest in het huidige Venlo.
Naschrift:
Keulsepoort, romantische impressie (met dank aan John Deckers)
Zand erover!
We zijn vandaag (dinsdag 23 maart) uitgenodigd door L1 om op de Keulsepoort iets te vertellen over het monumentale pand, waarin het postkantoor gevestigd is geweest en waarin momenteel hard gewerkt wordt aan de nieuwe bestemming: Museum Van Bommel Van Dam en Grand Café. Conform het gezegde twee vliegen in een klap, wilden we nog wat foto's maken van de mergelstenen van de Keulsepoort. Helaas, de kuil was dichtgegooid.
Poppetje gezien? Kastje dicht!
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten