donderdag 24 maart 2022

De Halte XXL van woensdag 23 maart 2022 - Op bezoek in het Missiemuseum (1)

 - door Sef Derkx/foto's Heinz Helf SVD -



De dag kan niet meer stuk. Als we uitstappen bij de halte Heijskampstraat wenst een   medereiziger ons een mooie dag. Nog geen tien minuten later. Voor het Missiemuseum valt ons een spontaan welkom in Steyl ten deel. 














Vriendelijkheid kost geen geld. Natuurlijk, je kunt het wegzetten als tegeltjeswijsheid. We hebben het lang niet meer gehoord, het lijkt vergeten. Maar toch. Het huidige tijdsgewricht schreeuwt om vriendelijkheid. Genoeg gemoraliseer. We bezoeken een van de boeiendste musea in de regio. Het laatst was ik hier een jaar of achttien geleden met mijn zoontje. Van schrik verborg hij zich achter mij, toen de museumbeer Joseph grommend zijn hoofd draaide en zijn ogen liet rollen.



Voordat we vandaag in de vaste  presentaties gaan kijken, richten we ons op de tentoonstelling Uit papier gesneden van ontwerper en filmer Ties Poeth. Die was ons aanbevolen door Daan Doesborgh, oud-stadsdichter van Venlo. Conclusie na het bezoek? Hoe meer je kijkt, hoe minder je je ogen gelooft. De papiersnijkunst van Ties Poeth is ongelooflijk knap. Wat hij kan met zwart karton en wit papier, verschillende mesjes, vaste hand, scherpe blik en engelengeduld dwingt grenzeloze bewondering af. Vergelijk zijn creaties met poppen uit het wajangspel. Ze worden achter een scherm aangelicht, je ziet alleen hun schaduwen.



Poeth werd geboren in Tegelen en groeide op in Steyl. Fout, zeggen taalpuristen. Het is niet ‘in Steyl’ maar ‘op Steyl’. Hoe het ook zij, het kloosterdorp heeft hem nooit losgelaten. De verbondenheid komt tot uitdrukking in de expositie. In totaal beslaat de tentoonstelling zo’n 170 objecten. De kunstenaar heeft er dik twee jaar aan  gewerkt, vertelde hij. Omdat het Missiemuseum in zwaar weer raakte en sluiting dreigde, maakte hij kleine silhouetten van dieren uit de kolossale verzameling. Met ongelooflijke precisie zijn ze in een cirkel uitgesneden. Denk aan vlinders, vliegen, maar ook een wolf, flamingo of orang-oetang. De fragiele knipsels liggen onder een schuine hoek in twee vitrinekasten en worden van onderen aangelicht. 









Naast de kleinere werken, zijn er vijftig grotere. Het kloosterdorp Steyl met zijn vele karakteristieke plekken en wederom de opgezette dieren van het Missiemuseum, staan daarbij centraal. Bij veel knipsels hoort een anekdote, een bijzonder verhaal. Natuurlijk is ook in deze selectie een hoofdrol en ereplek voor de grommende museumbeer Joseph. Een verwijzing met en knipoog naar de Russische dictator Joseph Stalin. 

Over de vaste collectie volgende week meer. Hier alvast een mooie gefilmde impressie: mini-documentaire Missiemuseum.

Tot slot maar zeker niet op de laatste plaats. Afgelopen week is het magnifieke boek bij de expositie van Ties Poeth verschenen. In Een collectie dieren 'op' Steyl zijn meer dan 250 zwart-wit afbeeldingen van papierknipsels van de kunstenaar opgenomen. Ze zijn gebaseerd op de collecties van het Missiemuseum.  Het boek omvat 112 pagina’s op A4-formaat, is gebonden met harde kaft en verschijnt bij uitgeverij Lecturis, Eindhoven. De teksten zijn geschreven door dichter Daan Doesborgh, viroloog Marion Koopmans en de huidige staf van het Missiemuseum Victor Mostart en Julia Siahaija. 

Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten