- door Sef Derkx -
De Sint-Jozefschool in Tegelen is een rijksmonument, dat de aanblik van Plein 1817 opvijzelt. Architect Caspar Franssen ontwierp het, de eerste steen is gelegd in 1916.
Eind jaren negentig werd de school stijlvol gemoderniseerd door de architecten Verheijen en Smeets. We zijn uitgestapt bij de bushalte voor de school. Het doel van onze expeditie is niet de onderwijsinstelling, waar generaties inwoners van Tegelen de eerste, wankele schreden hebben gezet op het pad van de wetenschap. We zijn op deze zonnige lentedag op weg naar de fameuze Harmoniezaal aan de Posthuisstraat.
Eind jaren zestig, begin jaren zeventig gingen we er vanuit Venlo heen. Het was destijds een bekend podium voor Nederlandse beatgroepen, zoals The Bintangs.
Na jaren leegstand kreeg eind 2020 de stichting Cultureel
Erfgoed Tegelen de Harmoniezaal in haar bezit. Renovatie volgde, deels
uitgevoerd met vrijwilligers. We worden hartelijk verwelkomd, hoewel we ons
onaangekondigd melden en iedereen druk doende is. Natuurlijk mogen we in de
grote zaal kijken. Conclusie? Het is een plaatje geworden met frivole kroonluchters
en nostalgische foto’s van Tegelen. Veel lokale verenigingen hebben zich al
gemeld om gebruik te maken van de sfeervolle accommodatie. De Harmoniezaal moet
vanaf nu weer het bruisend culturele hart worden van Tegelen. Aan de gevel lezen
we een verwijzing naar vroeger: Hub. Thissen Harmoniezaal.
De geschiedenis van de horecagelegenheid gaat terug naar 1856. In dat jaar wordt hier een woning met gelagkamer gebouwd. De naam Harmoniezaal dateert van 1892, als de muziekvereniging de zaal aankoopt. In 1898 doet de zaal tijdelijk dienst als noodkerk nadat de Sint-Martinuskerk door een brand is verwoest. Bij de feestelijkheden ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina werd er in de kerktoren vuurwerk afgestoken. Met rampzalige gevolgen. De toren en het dak brandden af. Terug naar de Harmoniezaal. Het pand wordt tijdens de vastelaovend van 1906 eveneens getroffen door brand. In een bericht in het Venloosch Nieuwsblad lezen we dat de herberg in de as werd gelegd, maar dat het woonhuis en de Harmoniezaal zijn gered: ‘Door krachtdadige hulp, ook van de brandweer van het Missiehuis.’ Op 16 juni 1906 meldt de eigenaar dat de nieuwe Harmoniezaal is ingericht naar de ‘eischen des tijds’ en dat men er kan dansen ‘zonder verhoging van het dansgeld’. De geschiedenis herhaalt zich. Anno nu kunnen we vaststellen dat Harmoniezaal opnieuw ingericht is naar de eisen van de tijd.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Wat ein super sjoeën sjtukske euver "ós" Harmoniezaal! Danke Sef!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van ein gelökkige bewoënster tussen 1966 en 1980