- door Sef Derkx -
Op een Facebookgroep over de geschiedenis van Venlo
troffen we een lijst aan van winkels, die in de jaren vijftig en zestig aan de
Stalbergweg lagen. Het waren bijna allemaal kleine neringdoenden. Voor en na hielden
ze ermee op. Tegen supermarkten en warenhuizen was concurreren onbegonnen werk.
De lijst was een feest van herkenning. Wij woonden namelijk aan de Stalbergweg.
Op huisnummer 27, de buur links was bakkerij Tax. Eind jaren zestig kwam in dat
pand het alternatieve muziekcafé Moustache. Legendarische avonden hebben we er
beleefd.
Kinderen uit de buurt, zoek de auteur (particuliere collectie)
De namenlijst brengt ons ruim een halve eeuw terug in de tijd. Interessant om aan de hand ervan de Stalbergweg nog eens af te lopen. Van boven naar beneden, van Postweg tot Burgemeester van Rijnsingel. We zijn uitgestapt bij bushalte Karel van Egmondstraat en lopen even terug. Het laatste stukje Stalbergweg vanuit de stad gezien, is het meest prestigieuze deel. Vanaf de jaren vijftig werden hier op het hoogterras op ruime kavels bungalows en villa’s gebouwd. Deels opgetrokken uit natuursteen. In ons gezin aan de voet van de steilrand noemden we dit deel van de Stalbergweg ‘De Goudkust’. Of ietwat smalend ‘De Jambuurt’. De woonlasten waren zo hoog werd gefluisterd, dat de eigenaren van de panden uit kostenoverwegingen hun boterhammen niet belegden met kaas of vlees. Laat staan met roomboter. Het brood werd besmeerd met margarine en een dun laagje jam. De allergoedkoopste jam. Pure jaloezie.
De buurt van vroeger is ingrijpend veranderd. Veel van de oorspronkelijke panden werden gesloopt. Ze zijn vervangen door nog grotere villa’s, waarvoor de ooit riante tuinen grotendeels zijn opgegeven. Ietwat pompeuze privaatburchten die elkaar de loef lijken af te steken. Maar goed, smaken verschillen.
De Friethorst (particuliere collectie
Herman Megens (particuliere collectie)
De Riethorst staat er echter nog. Het is de iconische, met riet gedekte villa van Herman en Anne Megens. Het echtpaar Megens was de grondlegger van de megasuccesvolle onderneming De Fritesspecialist. Vandaar dat de volksmond het had over villa De Friethorst. In 1968 interviewt dagblad Trouw Herman Megens. Over zijn opzienbarende carrière. Van eigenaar van een kleine frietkraam aan de Roermondse Poort tot multimiljonair.
Zijn die dag afwezige echtgenote krijgt alle lof toegezwaaid. Van haar heeft Herman veel geleerd. Bijvoorbeeld het principe dat wat je zelf niet lekker vindt, je niet moet verkopen: ‘Het kan gebeuren dat je patat te bruin is geworden. Niet verkopen. Nieuwe maken’. Constante kwaliteit was de geheime formule gebleken van De Fritesspecialist.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten