dinsdag 12 mei 2020

De Sloopkogel - Sint-Josephklooster en Meisjesschool

(door Pieter Duijf)
Ook in Velden klonken na de Tweede Wereldoorlog de doffe dreunen van de sloopkogel. De hoofdredacteur van ons gewaardeerd collega-periodiek De Kapper, Pieter Duijf, legt de vinger op de zere plekken die in zijn dorp zijn geslagen. 

 



In Velden loopt vanaf de Markt tot aan de Rijksweg in noordelijke richting de Kloosterstraat, het is een sliert van enkele honderden meters langs onder andere het oude kerkhof. Maar in de Kloosterstraat is geen klooster meer te bespeuren. Het voormalige nonnenverblijf op de splitsing met de Veerweg werd in 1985 gesloopt. De onderhoudskosten zouden voor de gemeente Arcen en Velden, de laatste eigenaar, te hoog zijn geworden. De gebruiker van het pand was tot dan Jeugdclub JFK. Het St. Josephklooster werd in 1912 gebouwd voor de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid uit Steyl. De kloosterlingen verzorgden decennialang onderwijs in het dorp. In hetzelfde jaar werd in het belendende pand ook de RK Bijzondere School voor Meisjes geopend. 

Beide gebouwen werden mede gefinancierd door onder andere het St. Sebastianusgilde.  De religieuzen vertrokken in 1957 uit Velden, waarna het gebouw werd ingericht als appartementencomplex voor enkele gezinnen. In 1966 werd het pand verbouwd tot gemeenschapshuis en bibliotheek met open uitleen. Architect was Frits Berden. Dat betekende tevens het einde van de parochiebibliotheek gesloten uitleen in een zijvleugel van de kerk. In 1969 verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan de Veerweg. Vanaf dat jaar was het onderwijs bovendien gemengd, dus jongens en meisjes bij elkaar. Niet veel later werd het oude schoolgebouw afgebroken.


Op de plek van het oude klooster staat nu het appartementencomplex Blaeckhof. Oordeel zelf of dit mooier is dan wat er heeft gestaan.

Ik vond bovenstaande foto nog van de laatste zusters die in het klooster woonden. De taakverdeling was duidelijk.Van links naar rechts:

Zuster Lucia (hoofd van de meisjesschool), Zuster Matthei (zij zorgde voor de tuin en het kruiden- en moeshofje), Zuster Carissima (Moeder-overste),  Zuster Engelinda (kokkin) en Zuster Apollonia (kleuterjuf).
Reageren? Stuur een e-mail naar Pieter Duijf: piedu12@yahoo.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten