- door Sef Derkx -
Piet
Braem is een bevlogen beeldresearcher. Hij leeft als het ware in twee Venlo’s, het huidige
en dat van voor de Tweede Wereldoorlog. Hij kent de straten en individuele
panden van ‘t stedje van vóór 1940 als
zijn broekzak. Op zoek naar beeldmateriaal checkt hij dagelijks internet. Piet
Braem weet waar hij moet zoeken. Dat bespaart hem natuurlijk veel tijd en maakt
de kans op succes groter.
Gisteren meldde hij zich met een bijzondere interessant vondst. Eerlijk gezegd geloofde ik mijn ogen niet. Op een internationale veilingsite had hij foto’s aangetroffen gemaakt in Venlo en directe omgeving op de dag van de inval door de Duitsers, op donderdag 10 mei 1940. Er is veel beeldmateriaal van de Tweede Wereldoorlog. De verwoestingen in Venlo en Blerick zijn na de bevrijding uitvoerig vastgelegd. Van de inval is niet zo veel, de Duitsers kwamen als spreekwoordelijke dieven in de nacht. Niemand had een fototoestel klaar liggen. De vondst van Piet Braem is dus een waardevolle aanvulling.
Onder het viaduct RoermondsepoortEtenstijd Tegelseweg
De inval van de Duitsers kwam voor het overgrote deel van de Venlonaren als een volslagen verrassing. Men had de verwachting of hoop dat Nederland neutraal zou blijven. Zo was het immers ook tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) gegaan. In de eerste uren van 10 mei 1940 was er veel vliegverkeer boven Venlo. Voortdurend kwamen toestellen over die in westelijke richting vlogen. In de stad ontstond verwarring. De militaire posten op de westelijke Maasoever werden in gereedheid gebracht. Blerickse gezinnen, die dichtbij de Maas woonden, gingen uit voorzorg naar Maasbree. Om 03.55 uur trokken Duitse troepen de grens over. Bewoners van de Vierpaardjes werden wakker van het onheilspellend gedreun van een gepantserde trein, die vlak voor het station tot stilstand kwam. Een Duits commando van tien soldaten onder bevel van luitenant Hans Hertel ging richting Maasbruggen. Ze droegen Nederlandse uniformen. Even over vier arriveerden ze bij de verkeersbrug. Twee soldaten liepen voorop met de handen omhoog. De anderen volgden in ordelijke looppas.
Opgeblazen bruggen
De
bruggen waren al enige tijd tevoren ondermijnd met trotyl en slagkoord, zodat
zij snel konden worden opgeblazen. Het fiat ervoor moest van hogerhand komen.
De Nederlandse sergeant Ph. Boeser, die het commando voerde in een kazemat in
Blerick, zag met zijn kijker dat een van de militairen in de spanten klom om
bij een ontstekingskastje te komen. Boeser besloot, zonder ervoor een bevel te
hebben gekregen, de bruggen op te blazen. Het was 04.10 uur. Door de enorme
klap zat iedereen in Venlo en Blerick rechtop in bed. Het was het begin van een
diepdonker hoofdstuk.
Het werk en de slimheid van Piet Braem zijn onbetaalbaar...
BeantwoordenVerwijderenPiet is niet de enige, die deze foto's op de veilingsite gezien heeft. Er werd flink op geboden door soms meer dan 10 personen. Uit de collectie van 25 foto's heb ik er 10 kunnen verwerven voor mijn collectie van de inval op 10 mei 1940. Die blijven dus voor Venlo behouden.
BeantwoordenVerwijderenIk zie dat ik mijn naam vergeten ben. Deze opmerking is van Jacques Gerards.
VerwijderenBeste Jacques, dat is echt geweldig goed nieuws.
VerwijderenMarcel Hogenhuis
BeantwoordenVerwijderenBijzondere reeks, er zijn tot nu toe amper foto's opgedoken van 10 mei 1940 vanuit Duits perspectief. Dit zijn vrijwel zeker soldaten van Inf.Rgt.234 die de hele 10e mei niet over de Maas kwamen bij Venlo.
Wel stak het 2e bataljon van dit regiment om 21.20 ter hoogte van Genooi de Maas over waar om 21.00 uur een pontonbrug gereedgekomen was.
Klopt Marcel, 1 foto van de Stalberg, 1 van de Kaldenkerkerwweg, 2 in de binnenstad, 1 Lankwames en 1 viaduct, 2 Straelseweg en 2 Herungerweg en 1 Molensingel. Plus 3 uit Blerick en uiteraard het leeghalen van een bunker en de andere bunkers, daarnaast nog foyto's uit Arcen en veel uit Steijl (de noodbrug).
BeantwoordenVerwijderen