- door Sef Derkx -
De vorige week heb ik gezocht naar historisch fotomateriaal van de Vastenavondkamp. de oogst is niet overweldigend, maar enkele opnames springen er kwalitatief echt uit. Door de compositie, de lichtval of het verhaal erachter.
Zoals bovenstaande foto van de telefooncel in de Vastenavondkamp. Een halve eeuw geleden gemaakt door Frits Peeters, Blerickenaar in hart en nieren. Ineke Vostermans plaatste de foto op Facebook.
Eerst iets uitleggen aan iedereen die nooit in zo’n glazen cabine heeft gestaan. Vijftig jaar geleden bestond mobiele telefonie niet. Dus had ook niemand een mobieltje op zak. Er waren wel vaste aansluitingen: telefoontoestellen die met een snoer en stekker verbonden waren met het landelijke telefoonnet. Niet iedereen had thuis telefoon. Het maandelijks abonnement kostte geld en ook als je zelf iemand belde kwam dit op de rekening. Werd je gebeld, dan was het gratis. Wie thuis geen telefoon had, was aangewezen op openbare telefooncellen. Ze stonden overal in Nederland. Het was een essentiële voorziening in wijken, dus ook in de Vastenavondkamp. Belde je vanuit een telefooncel, moest je muntstukken in een gleuf werpen. Duurde een gesprek langer dan verwacht, werd je geacht snel bij te betalen. Deed je het niet, werd de verbinding verbroken en hoorde je tuut-tuut-tuut.
De
telefooncel in de Vastenavondkamp stond bij het winkelcentrum op de hoek van de
Vastenavondkampstraat en de Alberickstraat. Op internet vond ik een
prentbriefkaart van die plek uit het begin van de jaren zeventig. Met de
bewuste telefooncel. Het ontwerp ervan dateert overigens al uit 1932 en is van
Leendert van der Vlugt uit Rotterdam. Architect van de Van Nellefabriek in zijn
woonplaats.
Fotograaf Frits Peeters heeft gekozen voor een wat hoger standpunt en gewacht. Hoe lang? We weten het niet. Op zeker moment staat een dame te bellen. Heeft ze in de gaten dat ze gefotografeerd wordt? Het lijkt erop. Naast de cel drentelt een andere dame in chique zwart, die op haar beurt wacht. Van een van beiden is de fiets die pontificaal naast de cel staat. Vanuit de Alberickstraat is een meisje aan komen fietsen. Het is een druk kruispunt, dus kijkt ze naar links om te zien of ze veilig kan oversteken. Op dit ogenblik heeft de fotograaf gewacht. Hij zag het tafereel in de zoeker van zijn camera en drukte op het knopje. Een vluchtig moment in de Vastenavondkamp is daarmee bewaard. Vijftig jaar later kijken we er met interesse naar en constateren we dat de wereld compleet veranderd is. Ook in de Vastenavondkamp.
Reageren? Stuur Sef Derkx een e-mail: floddergats@xs4all.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten