- door Sef Derkx -
Volgende week zondag, 31 oktober, om 15 uur is er in Theater De Garage een vertelconcert over het leven en werk van Harry Bordon (1921-1980).
Dit
jaar is het een eeuw geleden, dat Harry Bordon in Venlo geboren werd. Ook
Geleen en Amsterdam werden plaatsen waar hij verbleef. De honderdste geboortedag
is een mooi moment om hem te gedenken in een verhaal over zijn leven en werk.
Jonge
getalenteerde artiesten laten hun interpretatie, visie en versie horen van de
liedjes van Harry Bordon. Natuurlijk ’t
Kapelke en Wie sjoen ôs Limburg is,
maar ook minder bekende nummers, die de moeite waard zijn.
Aan het programma werken mee:
Linda
Koolen, singer-songwriter/contrabas
Linda
Zijlmans, singer-songwriter/gitaar
Harold
K, singer-songwriter/gitaar
Ivo
Rosbeek, singer-songwriter/piano
Henk
Hover, presentator/ verteller
Hieronder de geactualiseerde blog over de Venlose troubadoor Harry Bordon.
Het Limburgs volkslied werd op zondag 31 januari 1909 werd het voor het eerst gezongen door het Koninklijk Roermonds Mannenkoor. De provinciehymne, met een tekst van Gerard Krekelberg en muziek van Henri Thijssen, was geschreven voor de oprichtingsvergadering van de ‘Vereeniging tot bevordering van den Volkszang’.
Over de provinciale hyme is een interessant boekje geschreven met bijdragen van Wim Kuipers, Govert Derix, Jempi Welkenhuyzen en Guus Urlings en met tekeningen van Guus van Eck. Achterin heeft uitgever TIC uit Maastricht een cd gestoken met tien versies van het volkslied. Een leuk Limburgs cadeau, laat daar geen twijfel over zijn, maar ik persoonlijk heb niets met Waar in ’t broensgroen eikenhout.
Publicitetsfoto Harry Bordon, jaren '50 (particuliere collectie)De 78-toerenplaat is in de jaren '50 gekocht bij de bekende winkel Muziekhuis Firma K.G. Quacj (collectie Sef Derkx)
Mijn favoriete provincielied is Wie sjoeën òs Limburg is, het debuut van Harry Bordon - de charmezanger die in 1921 aan de Oostsingel (nu Burgemeester van Rijnsingel) in Venlo werd geboren en die in 1980 in Amsterdam overleed.
Geboortehuis Harry Bordon aan de Burgemeester van Rijnsingel (foto van Google Maps Streetview)In de spreekkamer nota bene van de specialist bij wie hij op bezoek was vanwege hartklachten. Wie sjoeën òs Limburg is kwam in het voorjaar van 1954 op de markt en was de allereerste Limburgstalige plaat die in Nederland te koop was. Het was nog net in de periode van bakeliet en 78-toeren. De plaat vloog de winkel uit, stond maandenlang hoog in de hitparade en werd uiteindelijk een liedje voor de eeuwigheid.
Bordon bezingt het Limburg van zijn jeugd, een geïdealiseerd en geromantiseerd Limburg dat nooit heeft bestaan. Zijn herinneringen aan de provincie vat hij in een gouden lijst. De b-kant van de plaat overtreft e a-kant; maar ook dat is weer heel persoonlijk. Het is het ’t Kapelke, een ontroerend lied over zijn moeder. De zingende kastelein Bert van de Bergh heeft het op zijn repertoire staan en noemt het het mooiste liedje dat ooit voor een moeder is geschreven. Als hij het zingt, gaat het van hart tot hart .
De door Harry Bordon bezongen kapel is die van Onze Lieve Vrouw van Genooy. Bordon heeft in de jaren erna nog veel platen opgenomen, teksten geleverd voor anderen en musicals en conferences geschreven, maar nooit meer is hij zo succesvol geweest als bij zijn eersteling. Een nauwelijks opgemerkt pareltje is bijvoorbeeld ’t Zuude, een ander melancholisch lied over Limburg, met deze mijmering over zijn geboortestad: ‘Ik waar te klein en wis nog neet, det elke stein dae zoeë maar leet, nog waerde veur mich kreeg in later jaore.‘
Hoes van de CD met het complete oeuvre van Harry Bordon (uitgave Lusterrijk Limburg)
Reageren? Mail naar Sef
Derkx: floddergats@x4all.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten